Фен е ветар кој дува од планините и носи потопло време. Најкарактристичен е за Алпите. Може да биде:

  • циклонски ("јужен") — дува од север низ јужните падини на планините
  • антициклонски ("северен") — дува од југ низ северните падини на планините.
Фен облаци во Ла Палма

Во северното подгорје на Алпите дува фенски ветар пред крајот на зимата и почетокот на пролетта кој се вика снегождер, затоа што брзо го топи снегот

Поврзано уреди

Литература уреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград