Зонда е вид на доста сув ветар кој се јавува во Јужна Америка. Дува во источните подгорини на Андите, особено во Аргентина. Достигнува брзина и до 40 километри на час. Претставува фенски тип на ветар.

Дијаграм кој го покажува создавањето на ветерот зонда

Поврзано Уреди

Литература Уреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград