Федир Панчук

Федир Панчук (украински: Федір Панчук; роден 3 мај 1954, во село Свердливка, сега Пенкивка, Липовечки реон Липовец, Виничка област) - украински уметник и писател. Почесен уметнички работник на Украина.

Федир Панчук
Панчук Федір Васильович.jpg
Роден 3 мај 1954
Country flag с. Свердливка, Липовечки реон, Виничка област, УССР (денес — Украина)
Занимање уметник

БиографијаУреди

Роден е на 3 мај 1954 година во селото Пенкивка, Липовечки реон, Виничка област.

Во 1979 година дипломирал на Филолошкиот факултет на Педагошкиот институт во Виница. Работел како учител во осумгодишното училиште во селото Нова Прилука, особено на своите ученици им го посветил романот „Педагошки тест“.[1] Дипломирал и на Факултетот за сликарство на Московскиот кореспондентен народен универзитет за уметности .

Во 1991 година бил избран за претседател на огранокот на Виница на Националниот сојуз на мајстори на народната уметност на Украина.

Работел како директор на музејот на Михајло Коцјубински во Виница (назначен во 1999 година). Автор на многу литературни и уметнички проекти, кои беа успешно спроведени на на музејот.

Во 2006 година отворил своја уметничка галерија во училиштето во селото Козинци, каде што студирал, што се наоѓа во зградата на поранешниот дворец Раковски.

Од 2007 г. член на Националниот сојуз на новинари на Украина.

ИзвориУреди

ВрскиУреди

НаводиУреди

  1. Панчук Ф. Відлуння. — Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2021. — 124 с. — ст. 23-58.