Фајт Харлан (роден на 22 септември 1899 година во Шарлоттенбург, починал на 13 април 1964 година во Капри) бил германски актер и режисер. Неговите дела, односно неговата работа како режисер за време на периодот на националсоцијализмот, вклучувајќи ги и неговите пропагандни филмови Евреинот Зис и Колберг го направиле Харлан контроверзен до денешен ден.

Фајт Харлан за време на неговото судење во март 1949 година во Хамбург

ЖивотУреди

Фајт Харлан е роден како син на писателот Валтер Харлан и неговата сопруга Адел. Се родил како четврто дете по неговиот брат Валтер, неговата сестра Естер (1895-1975) и неговиот брат Петар (1898-1966). По него биле родени неговиот брат Фриц Мориц (1901-1970) и неговите сестри Берта Елис (1906-?) И Неле (1908-2004). По завршувањето на предавањата во Макс Реинхарт, Харлан за првпат се појавил во јавноста во 1915 година на театарска сцена. Во 1916 година се пријавил како волонтер во војна и бил поставен на Западниот фронт.

Почетоци како глумецУреди

По Првата светска војна во 1919 година тој станал актер волонтер во Берлин Фолксбин на поранешниот Булоплац, на чиј ансамбл му припаѓал од 1920 до 1922 година. Од средината на 1920-тите Харлан, исто така, играл улоги во повеќе филмови, односно почнал активно да глуми.

СемејствоУреди

Освен децата на Харлан и неговата жена се споменуваат неговата внука Кристијан Кјубрик, вдовицата на режисерот Стенли Кубрик и неговиот внук Јан Харлан, кој е продуцент на неколку филмови.