Колберггермански историски филм од 1945 година во режија на Веит Харлан . Еден од последните филмови на Третиот рајх, бил наменет како нацистичко пропагандно дело кое имало цел да ја зајакне волјата на германското население да се спротивстави на сојузниците.

Филмот е заснован на автобиографијата на Јоахим Неттелбек, градоначалникот на Колберг во Померанија, како и на драмата извлечена од книгата на Пол Хејзе . Таа ја раскажува приказната за одбраната на окружниот град Колберг во окружната тврдина од француските војници помеѓу април и јули 1807 година, за време на Наполеоновите војни . Во реалноста, одбраната на градот, предводена од тогашниот потполковник Август фон Гнајзенау, се одржала додека војната не завршила со Договорот од Тилзит . Во филмот, Французите на крајот ја напуштаат опсадата.

Наводи уреди

  • Noack, Frank (2016) [2000]. Veit Harlan: "des Teufels Regisser" [Veit Harlan: The Life and Work of a Nazi Filmmaker]. Lexinton: University Press of Kentucky. ISBN 9780813167008.

Надворешни врски уреди

Надворешни слики
  Screenshot of a scene showing general Gneisenau (Horst Caspar) making a speech on the market square in Kolberg[1]
  Official film poster (1945)[2]
  Screenshot of an army scene(the statists for these scenes came directly from the battlefields of the ongoing Second World War)[3]