Фазли Велиу

Политичар од Македонија

Фазли Велиу (албански: Fazli Veliu) е роден на 1 април 1945 година во село Колари, Кичевско. Завршил албански јазик и литература во Приштина.

Фазли Велиу
Fazli Veliu
ПрекариДаја
РодUCK KLA.png ОВК
Ushtria Clirimtare Kombetare.jpg ОНА
Битки/војниКосовска војна
Воен конфликт во Македонија, 2001
РодниниВујко на Али Ахмети

Емигрирал во Швајцарија во 1968 година[1]. Се поврзал со Кадри Зека и браќата Јусув Гарвала и Бардош Гарвала за подготвување на соединување на четири албански антијугословенски групи од кои ќе се роди (ДАСРЈ) „Движење за Албанска Социјалистичка Република на Југославија“. Во 1985 година тоа движење станало познато како Народно движење за Република Косово.

Фатен во Германија од Интерпол по барање за тероризам од Македонија (еден од организаторите на групата бомбаши), но со помош на министерот за правда Џевдет Насуфи тој не бил екстрадиран. Тој бил еден од творците на ОНА, како и политички претставник на истата.

На 24 јули 2001 година бил ставен на македонската црна список на граѓани[2], а на 27 јули е ставен ѝ на списокот на американскиот претседател Џорџ Буш[3].

По крајот на конфликтот во Македонија, тој согласно новиот закон за амнестија, бил ослободен кривично[4]..

Фазли Велиу е познат е по прекарот „Даја". Фазли Велиу е вујко на Али Ахмети.

НаводиУреди

  1. „Бела Книга- Теророзмот на т.н. Ослободителна национална армија“, Министерство за Внатрешни работи, стр. 82
  2. „македонска црна листа“. Посетено на 2010-12-25.
  3. http://www.vmacedonia.com/crisis/doc/bulletin.txt
  4. „А1 телевизија: Амнестирани Ахмети, Велиу и Шаќири“. Посетено на 16 февруари 2011.