Јоргован

Јоргован (науч. Syringa) — род од околу 20 видови цветови кои припаѓаат на семејството на маслинките (Oleaceae). Јоргованот е распространет во југоисточна Европа и Мала Азија. Цвета од април до мај.[2][3][4][5]

Јоргован
Обичен јоргован (Syringa vulgaris)
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Астериди
Ред: Усноцветовидни
Семејство: Маслинки
Род: Јоргован
L.
Синоними[1]
 • Lilac Mill.
 • Liliacum Renault
 • Busbeckia Hécart, nom. inval.
 • Ligustrina Rupr.
Виолетов и бел јоргован

Опис

уреди

Јоргованот е мало дрво, со височина до 10 метри. Гранчињата му сè до 30 сантиметари во пречник. Лисјата главно му се во форма на срце. Цветовите обично цветаат на пролет, а секој цвет е голем од 5 до 10 милиметри. Вообичаено бојата на цветот е виолетова, а исто така го има и во розова, бела и жолта, дури го има и во боја на презреана вишна. Цветот му е како чаура.

Користење

уреди

Поради својот убав и миризлив цвет, јоргованот се сади во парковите ширум Европа и Северна Америка. Дрвото на јоргованот може да се користи за правење музички инструменти, но е многу незгоден, затоа што кога се суши, се криви и разлистува.

Јоргованот како тема во уметноста

уреди

Наводи

уреди
 1. Syringa L. Sp. Pl. : 9 (1753)“. World Flora Online. World Flora Consortium. 2022. Посетено на 10 декември 2022.
 2. Flora Europaea: Syringa
 3. Flora of China: 丁香属 ding xiang shu Syringa
 4. Flora of Pakistan: Syringa
 5. Germplasm Resources Information Network: Syringa
 6. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 46.
 7. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 29-30.
 8. Блаже Конески, 'Везилка. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 46.
 9. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 68.
 10. Глигор Поповски, Маслинови гранчиња. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 45-46.
 11. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 235-236.