Таксират е музички фестивал, кој се одржува во Скопје.

Таксират 2014 уреди

16. издание на фестивалот „Таксират“ се одржало на 7 декември 2014 година, во салата „Метрополис арена“ во Скопје. Главна ѕвезда на фестивалот бил британскиот трип-хоп музичар Трики, а покрај него, програмата ја сочинувале следниве групи и пејачи:[1]

Таксират 2016 уреди

18. издание на „Таксират“ завршило на 10 декември 2016 година, со забавата одржана во Капан-ан, а претходниот ден во „Метрополис арената“ се одржал концерт на којшто настапиле македонските групи „Контакт 59“, „Чиста околина“, „Санаториум“, „Фолтин“ и „Архангел“, како и музичарот Кирил Џајковски.[2]

Наводи уреди

  1. „Контроверзниот бенд „Лет 3“ на Таксират“, Дневник, година XVIII, број 5617, петок, 14 ноември 2014, стр. 21.
  2. „Со рекордна посетеност заврши „Таксират 18“!“, Слободен печат, година IV, број 940, вторник, 13 декември 2016, стр. 17.