Султанат или Кралство Багирми или Багерми[1] (француски: Royaume du Baguirmi) било кралство и исламски султанат југоисточно од езерото Чад во централна Африка. Било основано во 1480 или 1522 година и траело до 1897 година, кога станало француски протекторат. Негов главен град бил Масења, северно од реката Чари и блиску до границата со модерен Камерун. Кралевите ја носеле титулата Мбанг.

Историја

уреди
 
„Коњаник од Багирми“ од Диксон Денам, 1823 година.
 
Мбанг Абд ар Рахман Гваранга (лево), в. 1918 година.

Багирми носеле традиција дека мигрирале од далеку кон исток,[1] што било поткрепено со сличноста на нивниот јазик со различни племиња на Белиот Нил.[2] Не било сосема јасно кога и од кого било основано кралството Багирими: некои кралски листи го следеле овој настан до 1480 година кога наводно бил основан од Мбанг Абд ал-Махмуд Бегли, додека други сметале дека бил одговорен Мбанг Бирни Бесе, за кој се велело[3] основал кралството во[2]1522 година.[3]Се чинело дека тој ја преселил претходната Булала, додека исто така почнал да гради палата во Масења, главниот град на државата. Четвртиот крал, Абдула (1568–1608), го прифатил исламот и ја претворил државата во султанат, дозволувајќи ѝ на државата да ја прошири својата власт над многу пагански племиња во областа,[1] вклучувајќи ги Сарас, Габери, Сомраи од областа., Гула, Ндука, Нуба и Сокоро.[2] Тој и неговите наследници продолжиле да ја користат титулата „мбанг“ заедно со онаа „султан“.

Реката Шари ја формирала западната граница на кралството, при што поголемиот дел од нејзината внатрешност се наводнувал од нејзините водотеци.[1] Областа била дом на еден вид црви на нозете кои осакатувале многу од жителите.[1] Багирми, исто така, постојано бил зафатен од суша, помор,[1] и напади на робови и внатрешно[1] и надворешно[2] организирано. За време на владеењето на Идрис Алома, Борну го освоил Багирми.[3] Муслиманските Багирми ги нападнале паганските племиња од нивното кралство за да му ја плателе потребната почит на Борну.[1] Освен робовите, вклучително и евнусите, Багирми извезувал и животински кожи, слонова коска и памук, додека увезувал бакар и лушпи од каури.[3] Трговијата со Борну се вршела со карвани по рутата што се протегала на север преку Сахара до Триполи на либискиот брег.[2] За време на владеењето на Мбанг Мухамед ал-Амин (р. 1751–1785) Багирми повторно станал независен, иако статусот на притока останал.[3]

На почетокот на 19 век, Багирми паднал во распаѓање и бил под закана од султанатот Вадаи. Конечно бил припоен во 1871 година.[2] Тој го привлекол европското внимание по посетите на Диксон Денам (1823), Хајнрих Барт (1852), Густав Нахтигал (1872) и Матеучи и Масари (1881).[2] Кога силите на Рабих аз-Зубајр ја запалиле Масења во 1893 година, 25-от султан, Абд ар Рахман Гауранг, ја преселил својата влада во Чекна.[2] За време на трката за Африка, Третата француска република се заинтересирала да ги поврзе своите поседи низ широчината на Африка, дозволувајќи им на железницата Дакар - Џибути. Рабих го убил Пол Крампел, водачот на првата француска експедиција низ областа, но Емил Џентил обезбедил протекторат над Багирми од неговиот султан во 1897 година. [2] Француските амбиции во Судан биле блокирани по кризата Фашода следната година, а нивната власт над самиот Багирми била дури по смртта на[2] Рабих и неговите синови во 1901 година.[2] Населението на округот било пресметано како 100.000 во 1903 година и, до времето на Првата светска војна, поголемиот дел од нејзината трговија се вршела со Картум во Судан преку империјата Вадаи и со Јола во Нигерија долж Бенуе.[2]

Наследство

уреди

Јазикот Багуирми сè уште се зборувал денес, со 44.761 говорители Од 1993 , првенствено во регионот Чари-Багуирми. Империјата сега постоела како неформален ентитет во Одделот Багуирми, со главен град Масења. Нејзините владетели продолжувале да ја носат титулата „ Мбанг “.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 EB (1878).
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 EB (1911).
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Zehnle 2017.

Понатамошно читање

уреди
  • Lebeuf, Annie M.D. (1978), „L'ancien royaume du Baguirmi“, Mondes et Cultures (француски), 38, No. 3, стр. 437–443
  • N'Gare, Ahmed (1997), „Le royaume du Baguirmi (XVe–XXe siècles)“, Hemispheres (француски), No. 11, стр. 27–31
  • „Chad“, Country Studies, Washington: Library of Congress.