Список на ѕвезди во соѕвездието Ждребе

список на статии на Викимедија

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Ждребе, надолно подредени според сјајноста.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Equ α 8 202447 104987 21ч 15м &1000000000000494000000049,40с +05° 14′ &1000000000000053100000053,1″ 3,92 0,14 186 G0III+... Киталфа, Кител Фард, Киталфар; спектроскопска двојка
δ Equ δ 7 202275 104858 21ч 14м &1000000000000287900000028,79с +10° 00′ &1000000000000027800000027,8″ 4,47 3,14 60 F5V+... спектроскопска двојка
γ Equ γ 5 201601 104521 21ч 10м &1000000000000204700000020,47с +10° 07′ &1000000000000055000000055,0″ 4,70 1,97 115 F0p двоѕвезда; брзоосцилирачка Ap-ѕвезда, Vнајг = 4,70св, Vнајм = 4,71св, P = 0,00811 д
β Equ β 10 203562 105570 21ч 22м &1000000000000535800000053,58с +06° 48′ &1000000000000040000000040,0″ 5,16 −0,05 360 A3V повеќекратна ѕвезда
ε Equ ε 1 199766 103569 20ч 59м &1000000000000045400000004,54с +04° 17′ &1000000000000037800000037,8″ 5,30 1,40 197 F5III... спектроскопска двојка
ζ Equ ζ 3 200644 104031 21ч 04м &1000000000000346400000034,64с +05° 30′ &1000000000000010300000010,3″ 5,63 −0,99 688 K5III двоѕвезда
9 Equ 9 203291 105413 21ч 21м &1000000000000048000000004,80с +07° 21′ &1000000000000016400000016,4″ 5,81 −1,75 1058 M2III претпоставена променлива; Vнајг = 5,86св, Vнајм = 5,91св
4 Equ 4 200790 104101 21ч 05м &1000000000000267900000026,79с +05° 57′ &1000000000000030600000030,6″ 5,94 3,10 120 F8V двоѕвезда
HD 202951 202951 105224 21ч 18м &1000000000000520100000052,01с +11° 12′ &1000000000000012000000012,0″ 5,97 −1,96 1254 K5III вртечка променлива, Vнајг = 5,96св, Vнајм = 6,01св
HD 199942 199942 103652 21ч 00м &1000000000000039500000003,95с +07° 30′ &1000000000000058200000058,2″ 5,98 1,69 235 A7V двоѕвезда
6 Equ 6 201616 104538 21ч 10м &1000000000000313100000031,31с +10° 02′ &1000000000000056000000056,0″ 6,07 0,24 479 A2Vs оптичка двојка со γ Equ
HD 201298 201298 104357 21ч 08м &1000000000000281500000028,15с +06° 59′ &1000000000000021700000021,7″ 6,14 −0,89 832 K5III
HD 203842 203842 105695 21ч 24м &1000000000000245200000024,52с +10° 10′ &1000000000000027100000027,1″ 6,33 1,21 344 F5III
HD 200661 200661 104041 21ч 04м &1000000000000416300000041,63с +02° 56′ &1000000000000032100000032,1″ 6,41 0,97 400 K0
HD 201507 201507 104481 21ч 09м &1000000000000582600000058,26с +02° 56′ &1000000000000037000000037,0″ 6,44 1,63 299 F5IV
HD 200964 200964 104202 21ч 06м &1000000000000397900000039,79с +03° 48′ &1000000000000010800000010,8″ 6,64 2,35 223 K0IV има две планети (b и c)
λ Equ λ 2 200256 103813 21ч 02м &1000000000000125100000012,51с +07° 10′ &1000000000000047300000047,3″ 6,72 1,68 332 F8 двоѕвезда
HD 202908 202908 105200 21ч 18м &1000000000000348700000034,87с +11° 34′ &100000000000000780000007,8″ 7,01 3,63 155 G0V + G6V троѕвезда
Глизе 818 200779 104092 21ч 05м &1000000000000002000000020с +07° 04′ &1000000000000000900000009″ 8,27 7,41 48 K6V повеќекратна ѕвезда
HD 203473 203473 105521 21ч 22м &1000000000000018900000018,9с +05° 01′ &1000000000000002500000025″ 8,23 G5 има планета (b)
S Equ S 199454 103419 20ч 57м &1000000000000128400000012,84с +05° 04′ &1000000000000049400000049,4″ 8,37 -0,57 2000 B9V + F9III-IV алголска променлива, Vнајг = 8,35св, Vнајм = 10,40св, P = 3,4360969 д
SY Equ SY 203664 105614 21ч 23м &1000000000000288100000028,81с +09° 55′ &1000000000000054900000054,9″ 8,53 -2,02 4200 B0.5IIIn β Cep-променлива, Vнајг = 8,520св, Vнајм = 8,585св, P = 0,1658677 д
R Equ R 202051 21ч 13м &1000000000000117700000011,77с +12° 48′ &1000000000000087700000008,77″ 8,70 4 M3e мирида, Vнајг = 8,4св, Vнајм = 15,0св, P = 262,28 д
WASP-90 21ч 02м &1000000000000008000000008,0с +07° 03′ &1000000000000002400000024″ 11,7 1109 F6 има преминувачка планета (b)
HAT-P-65 21ч 03м &1000000000000037000000037,0с +11° 59′ &1000000000000002200000022″ 13,15 3,53 2743 има преминувачка планета (b)
U Equ U 20ч 57м &1000000000000016200000016,2с +02° 58′ &1000000000000004500000045″ 14,5 3,57 5000 M бавна неправилна променлива, Vнајг = 13,4св, Vнајм = 14,5св
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано уреди

Извори уреди

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • „SIMBAD Astronomical Database“. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 2 јануари 2007.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 19 јули 2010.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.