Сојуз на бугарски национални легии

Сојуз на бугарски национални легии (бугарски: Съюз на Българските Национални Легиони, тр. Săjuz na Bălgarskite Nacionalni Legioni), сè до 1935 година, Сојузот на бугарските младински легииултранационалистичка, профашистичка, пронацистичка и крајно десничарска организација во Бугарија, која била активна помеѓу 1932 и 1944 година.

Сојуз на бугарски национални легии
Съюз на Българските Национални Легиони
ВодачХристо Луков
Основана26 Август 1932
ШтабСофија, Бугарија
ВесникПрелом
Членови  (1939)75,000
ИдеологијаБугарски национализам
Антикомунизам
Фашизам
Антисемитизам
Политичка положбакрајно десничарска
ВераБугарска православна црква
Знаме
Знаме на Сојуз на бугарски национални легии.
Политика на Бугарија
Политички партии
Избори

Организацијата имала идеологија, близу до фашизмот, вклучувајќи создавање тоталитарен еднопартиски режим, забрана на пазарната економија и целосна контрола од страна на државата врз економијата и општеството, антисемитизам и непријателство кон странците, антикомунизам итн. Демонстрирала сличност со италијанскиот фашизам и германскиот нацизам, од кои „позајмувала“ идеи, симболи, пароли.[1]

Амблем на Унијата на млади легии.

Првично била основана како Сојуз на бугарските младински легии (амблем лево), кој се здобил со популарност кај младите со употреба на пропагандни методи, популарни во нацистичка Германија во тоа време, вклучително и марш од Софија до Велико Трново. До 1939 година веќе преименуваната Сојуз на бугарски национални легии имала 75,000 членови, и додека во таа година била официјално забранета од про-нацистичката влада на цар Борис III, таа продолжила да функционира и го поддржувала блискиот сојуз на Бугарија со нацистичка Германија.

Во 1942 година Христо Луков, пензиониран генерал-потполковник на бугарската армија и поранешен министер за војна, станал шеф на организацијата. Идентификувајќи се како екстремна монархистичка група, таа безуспешно се обидела да соработува со Националното социјално движење, пред конечно да се појави како опозициска група која во голема мера го поддржувала нацизмот, но сепак критички настроена кон про-нацистичката влада на Богдан Филов, која тие ја дефинирале како составена од „капиталисти, јудео-масони и болшевици“.[2][3]

Бугарските историчари ја дефинираат организацијата како содржина на одликите на крајната десница. Покрај Николај Поппетров, цитиран погоре, Румен Даскалов[4] опишува како „има целосен фашистички карактер за време на Втората светска војна“, што вклучува „далеку националистички и шовинистички, авторитарни и тоталитарни идеи, но уште поиздржливи и непомирливи за која било партија -парламентарни форми и либерално-индивидуалистички идеи, но исто така -покарактеристично- водство и елитизам, расизам, антисемитизам итн.

До ден денес се одржува годишен марш со факели, кој потсетува на нацистичките маршеви од 30-тите години на минатиот век,[5] во знак на сеќавање на лидерот на УБНЛ, Христо Луков, организира крајно десничарска неформална организација во Бугарија, нарекувајќи се Бугарски национален сојуз - Нова Демократија. Организацијата се опишува себеси како „идеолошки најблиску до Сојузот на бугарските национални легии“.[6][7][8]

НаводиУреди

  1. Social to the left, nationalism - forward a book by Bulgarian historian Nikolay Poppetrov, ISBN 9789546170606
  2. Philip Rees, 'LUKOV, Hristo Nikolov', Biographical Dictionary of the Extreme Right Since 1890, p. 242
  3. Nikolay Poppetrov - Social to the left, nationalism - forward, pp 100-102, 121-122
  4. Rumen Daskalov, Bulgarian Society 1878-1939, Sofia 2005, p. 234
  5. Why They Parade by Torchlight - article at The Atlantic
  6. Who Are We Web site of BNU, in Bulgarian
  7. Lukov March: Far-right supporters rally in Bulgaria - article in Al Jazeera
  8. Protest against ‘Lukov March’ to be held in Sofia on February 17 - article in the Sofia Globe