Самит за планетата Земја

Flag of the United Nations.svg

Самит за планетата Земја (англиски:Earth Summit) - официјално Конференција на Обединетите нации за животна средина и развој претставува конференција одржана во Рио де Жанеиро од 3 до 14 јуни 1992 година за усогласување на еконoмскиот развој и заштита на животната средина во светот. Тоа беше најголем собир на светски лидери во историјата на кој присуствуваа 117 шефови на држави и претставници од 178 земји.

Главни теми за дискусија беа: разновидноста на живиот свет, глобалното затоплување, оддржливиот развој и заштита на тропските прашуми. Беа потпишани пет меѓународни спогодби, меѓу кои за разликите меѓу инустријализираните земји од северот и сиромашните земји во развој од југот, кои одбија да ги прифатат ограничувањата за заштита на животната средина без зголемена економска помош од развиениот север. Следни состаноци беа одржани во 1997 година во Генералното собрание на Обединетите нации во Њујорк и во 2002 година во Јоханесбург, Јужна Африка.

Надворешни врскиУреди