Руми Маки е воена вештина што ја користеле Инките. Оваа техника настанала како комбинација на воени елементи од Мичесите, Чавините, Тиахуанакосите и останати околни народи. Името на кечуански јазик значи „камена тупаница“

Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизација


Видови системиУреди

Рими маки е поделена на пет системи:

  • Лама
  • Алпака
  • Викуња
  • Кондор
  • Сонце

Лама Руму МакиУреди

Системот се состои од гурања, блокови и сите напади се вршат само со рацете. Основа на нападот е тупаницата.

Алпака Руми МакиУреди

Овој систем е составен од одбрана и напад со стапала и колена. Исто така, натколеницата и потколеницата се користат за одбрана, покрај нападот.

Викуња Руми МакиУреди

Овој систем се заснова на грабнување на противникот и борба со раце.

Кондор Руми МакиУреди

Овој систем е фокусиран на скокови и напади со паѓање, како на пример техниката „летечки удари“.

Сонце Руми МакиУреди

Претходните четири системи се независни една од други, што не е случај со овој систем. Ситемов е комбинација на сите претходни системи и е највисоко ниво на оваа боречка вештина. Исто така, овој систем вклучува оружје, но и останати додадтни боречки техники.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

AUKA WASI - La Casa del Guerrero (in Spanish)