Рајко Јовчевски

Рајко Јовчевскимакедонски писател за деца и преведувач[1][2].

ЖивотописУреди

Рајко Јовчевски е роден во с. Луково, Струшко на 23 февруари 1937 година[2]. Завршил Филолошки факултет во Скопје[2]. Бил уредник во „Детска радост“ при НИП „Нова Македонија“[2]. Член на ДПМ од 1969 година[3]. Автор е на книгите: Еден малечок свет (поезија, 1967), Зад ридот изворче (раскази, 1972), Златното фенерче на летото (поезија, 1973), Тивко шумолат брезите (поезија, 1983), Грда пролет во глувите ридишта (раскази, 1985), Сказна за Горанчо (сликовница, 1986), Трите златни соништа (сказни, 1986), Артисти напред (драмски текстови, 1988), Кога ќе процветаат девојчињата (поезија, 1989), Глувото зрно и големиот ум(сказна, 1990), Амор од Катино (роман, 1991), Изворче од спомени (раскази, 1992), Кула од копнежи (роман, 1993), Една друга љубов (роман, 1994), Сказни (1996), Клап, клап, клап (брзозоборки, 1997), Трите осамени глувчиња (сликовница, 1997), Танцувајте куклички (драмски текстови, 1999)[2].

НаводиУреди

  1. Strezovski, Jovan (1991). Poetska Struga: 1962-1991. Naša kniga.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 http://www.org.mk/struga-heritage/tekst.asp-lang=mac&tekst=287.htm
  3. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр.111.