Разговор:Браќа Миладиновци

Додај тема
Тековни разговори
P literature grey.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Книжевност, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за книжевноста. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектниот тим.


WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

UntitledУреди

Мислам дека ќе биде добро овде да се тури и една песна на Константин Миладинов, која случајно ја најдов на on.net.mk .

http://on.net.mk/statija.asp?id=9100

Може да се тури само сликата одстрани или да се даде како линк. Мене ми се допаѓа повеке со слика. Што мислите за тоа ?--Ajax 19:44, 1 Jun 2005 (UTC)

Тури ја сликата. Комита 20:48, 1 Jun 2005 (UTC)
Арно ама не знам како се клават слики.Ако сакаш тури ја, или ако не ти е проблем кажи ми како е, да знам и друг пат.Нешто не разбрав од објаснувањата во edit. --Ajax 21:17, 1 Jun 2005 (UTC)

Зашто напишавте "Български народни песни" ???? A?

Во статијата е објаснувано за насловот. Зато што таков го е напишувал Константин Миладинов насловот на книгава "Български народни песни собрани одъ братья Миладиновци Димитрия и Константина и издани одъ Константина въ Загребъ въ книгопечатница-та на А. Якича. 1861". --5ko 9 July 2005 08:25 (UTC)
Напишано е "Български народни песни" затоа што така се викала оригинално книгата. Наводно Константин не знаел за ова до последниот момент, ама тоа се веќе шпекулации. Делото се вика така во оригинал, без разлика дали ни се допаѓа или не. --FlavrSavr 9 July 2005 12:21 (UTC))

Neli oni se Makedonci, zasto napisal bugarski??

Uste nesto, zasto imate bugarski linkovi? Ne sum bugar, Makedonec sum, samo me interesira ova sve.

Ова треба да се напишува како е во статијата Самуилово царство. Бугарите сметаме дека браќата се биле "македонци"="бугари од Македонија", денескашните македонци од Р.М. сметате дека браќата се биле "македонци"="словени од Македонија, различни од бугарите од Македонија во 19 век". Потоа гледаме во извори што теа се пишувале. --5ko 14:27, 23 July 2005 (UTC)

КЪДЕ СЕ ГОВОРИ ЗА МАКЕДОНСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ!ИСКАМ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ А НЕ ДА ИЗТРИВАТЕ ТЕКСТА!Уреди

В А Ш А П Р Е В О З В И Ш Е Н О С Т И П Р Е С В Е Т Л О С Т! Пред неколку години б'лгарскиве песни собрани, оште много време ке стојеха закопани в неизвесност, ако не беше високото Ваше участие. Ваша Пресветлост глобоко почувствува че нарoдното образование је најголемотo р'чателствo за благоденствието од народот; и ништо пред него не штадеештем, штедро секога и секаде помогна в полезни издавања и училишни потребности. При сите тие благородни стремленија Ваша Превозвишеност благоизволи да обрни внимание и нa најјужните Славјани, Б'лгари и да покажит великодушното је участие в издавањето на това општеполезно сокровиште; и на конец, окрилатена од народното доброжелателство, захвати најплодородната идеа и основа Југославјанската академија, тој драгоценен венец на толку големи Ваши благодејанија. При такви сијајни Ваши услуги на книжнината се осмелих да посветам на името од Ваша Пресветлост това собрание од народните песни, кое, мољам, благосклоно да приимит заедно со глобоката ми признателност, со која имам чест да останам на Ваша Превозвишеност и Пресветлост Најпокорни слуга

К. М и л а д и н о в

Ќе може ли да го преведете текстов?
Would you be so kind to translate the text? -- Поречанец A? 12:10, 13 ноември 2007 (UTC)

brest-bot проверка на правописУреди

  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 14:05, 25 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правописУреди

  • јануари име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.
  • јануари име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 21:37, 1 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.

Назад на страницата „Браќа Миладиновци“.