Википедија:Вавилон
bg За този потребител българският е роден език.
fr-3 L'utilisateur parle
Français niveau avancé.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
mk-1Корисникот почетнички зборува македонски.

Здравейте!

Казвам се Петко и съм от Македония. Пиша главно в българската Уикипедия. Ще идвам от време на време, за да слагам препратки (interwiki links).

Желая ви успехи!

До българите уреди

До българите, които идват да помагат на македонската Википедија.

  • Забележете, че македонската буква Ј не е същата като латинската J, затова внимавайте като пишете и особено ако създавате нови статии или слагате препратки.
  • Ако желаете да пишете на кирилица с български и македонски букви, подредил съм един конфигурационен файл за X в ГНУ/Линукс, който работи идеално и мога да ви го пратя. Само за фонетична клавиатура [латинско N = (кир) Н = (кир+AltGr) Њ и всички останали по подобен начин, превключва се с Alt+Shift]. Не променя други знаци, става и за международни клавиатури, не само за американската (аз съм с френска). **Само за ГНУ/Линукс и други модерни системи, за Windows няма да стане. Пишете ми на 5ko (при) free.fr.
  • Относно македонския книжовен език (използвам думата "книжовен"), независимо от това дали е "език" или "диалект", той съществува и статиите тук се пишат на него, не на книжовен български, затова, ако редактирате статии, пишете на македонски книжовен език. Както съществуват алеманска, люксембургска и долно-саксонска версии на енциклопедията (това според повечето учени са диалекти на немския език, но в техните енциклопедии не се пише на немски). По дискусиите можем да пишем и на български, но внимателно, с прости думи и изрази, защото не всичко се разбира (например без ирония или сарказъм) и могат да си помислят, че нарочно ги провокираме.
  • Да се опитаме по-внимателно да действаме, като става въпрос за историята. Трябва да следим дали е използвана неутрална гледна точка, която можем да подкрепим с документи, но може би не е добра идея да се конфронтираме и да ги насилваме да пишат само нашата гледна точка.
  • Аз гледам да не се намесвам в споровете : всеки сам си носи отговорността и преценява как да се държи достойно, така че да не обижда или унижава събеседниците си. Надявам се и те да нямат поводи да ни обиждат на татари, вулгари и тем подобни.

За допълнителни въпроси ми пишете на горния адрес.

Има македонски българи, има български македонци, но има и македонски македонци. И преди да викнем, че царят е гол, нека да огледаме собствените си срамотии - нашите деца, за разлика от македонските, не знаят и не пеят не само нашите македонски песни, но не знаят и не пеят нито добруджанските, нито родопските, нито тракийските, нито мизийските, нито шопските такива. Нека видим колко българско е останало у нас и едва тогава да заничаме в душата на комшиите. Румен Леонидов, Да заровим езиковия проблем

Азбучен ред уреди

ЁЂЃЄЅІЇЈЉЊЋЌЍЎЏ
АБВГДЕЖЗИЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЪЫЬЭЮЯ
абвгдежзийклмнопрстуфхцчшщъыьэюя
ѐёђѓєѕіїјљњћќѝўџҐґҒғҖҗҚқҜҝҢңҮүҰұҲҳҸҹҺһӘәӨө

Азбучен ред по Unicode. Ако в македонската азбука е друг, не знам как да се направи. Буквата Ј не е латинското J, но е преди основната кирилица (българска и руска), затова Јане Сандански на Category:Патрлок се показва след латинското T и U и преди кирилското А. Можете да видите как са направили сърбите, сигурно и те имат подобен проблем.

Статии уреди

Годишни календари

Monobook.css