Разговор:Љубичица

Додај тема
Тековни разговори
Glam Macedonia mk.svg Оваа статија е создадена од членови на Вики клубовите во Македонија. Ако сакате да станете член на овој проект, ве молиме посетете ја страницата на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.


Спојување со ТемјанушкиУреди

Веќе постои напис „Темјанушки“ и „Љубичици“ се пренасочени на него. Според ТРМЈ:

  • темјанушка
    • 1. Полско цвеќе со виолетови или бели мирисливи цветови: синоличка; Viola odorata
    • 2. Градинарско цвеќе со покрупни цветови во различна боја кои не мирисаат; Viola altaica
  • темјануга = темјанушка
  • теменуга = темјанушка
  • темјанка = темјанушка (поет.)
  • синоличка - планинска темјанушка; Viola
  • љубичица - Шумско и полско цвеќе со темновиолетови или бели цветови, со пријатен мирис; Viola odorata

П. Неделковски 20:09, 24 јануари 2017 (CET)

Различни статии се тоа: Љубичица води кон англиската - en:Viola (plant), темјанушки води кон англиската en:Violaceae. Посебно имаме и Темјанушковидни статија која води кон англиската en:Violales - и сите три се разллични статии. Треба да се средат и љубичици да се пренасочи кон љубичица, а не кон темјанушки. Поздрав - Виолетова (разговор) 20:16, 24 јануари 2017 (CET)
И уште нешто, колку што гледам како се подредени: Темјанушковидни е ред (широк поим), потесен поим е семејство - тоа се темјанушки, а љубичица е род од семејството темјанушки. -Виолетова (разговор) 20:29, 24 јануари 2017 (CET)
Назад на страницата „Љубичица“.