Прец-Ланд (германски: Preetz-Land) — општинска заедница во округот Плен, во Шлезвиг-Холштајн, Германија. Се наоѓа околу градот Прец. Седиштето на општинската заедница е Шелхорн.

Општинската заедница Прец-Ланд се состои од следниве општини:

 1. Бармисен
 2. Бокзе
 3. Боткамп
 4. Гросбаркау
 5. Хонигзе
 6. Кирхбаркау
 7. Клајн Баркау
 8. Кирен
 9. Лемкулен
 1. Лептин
 2. Нетелзе
 3. Понсдорф
 4. Постфелд
 5. Расторф
 6. Шелхорн
 7. Валсторф
 8. Варнау