Отвори го главното мени

Рајхспироденот бил германскиот шеф на државата според Вајмарскиот устав, кој официјално бил во сила од 1919 до 1945 година. На македонски, тој обично едноставно се нарекувал претседател на Германија . Германската титула Рајхспис, буквално значи претседателот на Рајхот, терминот Рајх кој се однесува на државната сојузна држава основана во 1871 година.

Вајмарскиот устав создал полу-претседателски систем во кој власта била поделена меѓу претседателот, кабинетот и парламентот. [1] [2] [3] Рајхспироидот беил избран директно под глава на глас за право на полнолетство за седумгодишен мандат. Предвидено е претседателот да владее заедно со Рајхстагот и дека неговите вонредни овластувања ќе се применуваат само во вонредни околности, но политичката нестабилност на Вајмарскиот период и парализирачкиот фракционизам во законодавниот дом значел дека претседателот дошол да заземат позиција на значителна моќ (не за разлика од онаа на германскиот император што го замени), способен да донесува закони и да ги назначува и разрешува владите по волја.

Во 1934 година, по смртта на претседателот Хинденбург, Адолф Хитлер, веќе канцелар, го презел претседателството [4] но обично не ја користел титулата претседател - наводно, од почит кон Хинденбург - и претпочитал да владее како Фирер и Рајхсканцлер (" Лидер и Рајх канцелар "), истакнувајќи ги позициите што тој веќе ги има во партијата и владата. Во својата последна волја во април 1945 година, Хитлер го именувал Џозеф Геббелс неговиот наследник како канцелар, но го именуваше Карл Дониц за Рајхштрасеид, на тој начин заживувајќи ја поединечната канцеларија за кратко време додека не се предаде Германецот.

Основниот закон за Сојузна Република Германија ја основа канцеларијата на Сојузниот претседател ( Bundespräsident ), кој, сепак, е главно церемонијален пост во голема мера лишен од политичка моќ.

Претседателски стандардиУреди

Исто така видиУреди

РеференциУреди

  • Глава 4, претседатели и собранија, Метју Соберг Шугарт и Џон М. Кери, Универзитет на Кембриџ, 1992.
  • Veser, Ernst (1997 г). Semi-Presidentialism-Duverger's concept: A New Political System Model. „Journal for Humanities and Social Sciences“ том  11 (1): 39–60. http://www.rchss.sinica.edu.tw/app/ebook/journal/11-01-1999/11_1_2.pdf. посет. 15 октомври 2016 г. 
  • Shugart, Matthew Søberg (септември 2005 г). Semi-Presidential Systems: Dual Executive and Mixed Authority Patterns. „Graduate School of International Relations and Pacific Studies“. http://dss.ucsd.edu/~mshugart/semi-presidentialism.pdf. посет. 15 октомври 2016 г. 
  • Shugart, Matthew Søberg (декември 2005 г). Semi-Presidential Systems: Dual Executive and Mixed Authority Patterns. „French Politics“ том  3 (3): 323–351. doi:10.1057/palgrave.fp.8200087. https://link.springer.com/content/pdf/10.1057%2Fpalgrave.fp.8200087.pdf. посет. 15 октомври 2016 г. 
  • Gesetz über das Staatsoberhaupt des Deutschen Reichs, 1 August 1934:
    "§ 1 The office of the Reichspräsident is merged with that of the Reichskanzler. Therefore, the previous rights of the Reichspräsident pass over to the Führer and Reichskanzler Adolf Hitler. He names his deputy."