Фридрих Еберт

претседател на Вајмарската Република

Фридрих Еберт (германски изговор: ; 4 февруари 1871 година  – 28 февруари 1925) бил германски политичар на Социјалдемократската партија на Германија (СПД) и прв претседател на Германија од 1919 до неговата смрт на функцијата во 1925 година.

Фридрих Еберт

Еберт бил избран за водач на СПД, по смртта на Август Бебел во 1913 година. Во 1914 година, кратко време откако го предзел водството, партијата станала длабоко поделена околу поддршката на Еберт за воени заеми за финансирање на германските воени напори во Првата светска војна. Умерен социјален демократ, Еберт бил во корист на политиката на Бургфриден, политичка политика која се обидела да ги потисне расправиите околу домашните прашања меѓу политичките партии за време на војната, со цел да ги концентрира сите сили во општеството за успешното завршување на воените напори. Тој се обидел да ги изолира оние во партијата што се спротивставувале на војната, но не можел да спречи поделба.

Еберт бил клучна фигура во Ноемвриската револуција од 1918-1919. Кога Германија станала република на крајот на Првата светска војна, тој станал прв канцелар. Неговата политика во тоа време првенствено била насочена кон враќање на мирот и редот во Германија и содржејќи ги поекстремните елементи на револуционерната левица. Со цел да ги оствари овие цели, тој се здружи со конзервативни и националистички политички сили, особено со раководството на војската под генералот Вилхелм Гроенер и десничарскиот Фрикорпс. Со нивна помош, владата на Еберт ги уништила бројните социјалистички и комунистички востанија, како и оние од десницата, вклучувајќи го и Кап Пуч. Ова го направила контроверзната историска фигура.

Раниот живот

уреди
 
Фридрих Еберт (1890)

Еберт е роден во Хајделберг, Баден, Германско Царство на 4 февруари 1871 година како седмо од девет деца на кројачот Карл Еберт (1834-92) и неговата сопруга Катарина (née Hinkel, 1834-1897). Тројца негови браќа и сестри умреле на рана возраст.[1][2][3][4] Иако сакаше да присуствува на универзитет, тоа се покажа како невозможно поради недостатокот на средства од неговото семејство.[5] Наместо тоа, обучувал како седлост од 1885 до 1888 година.[1] Откако станал навивач во 1889 година, според германскиот обичај, патувал од место до место во Германија, гледајќи ја земјата и учејќи нови детали за неговата трговија. Во Манхајм, тој беше воведен од вујко со Социјалдемократската партија, приклучувајќи се во 1889 година.[5][6] И покрај тоа што Еберт ги проучувал делата на Карл Маркс и Фридрих Енгелс, тој помалку се интересирал за идеологијата отколку за практичните и организациските прашања што би ги подобриле многуте работници тогаш и таму.[5] Еберт бил на "црната листа" на полицијата поради неговите политички активности, па затоа продолжил да го менува местото на живеење. Помеѓу 1889 и 1891 година живеел во Касел, Брауншвајг, Елберфелд-Бармен, Ремчејд, Квакенбрюк и Бремен, каде што ги основал и претседавал со локалните поглавја на Сатлервербанд (Здружение на седлаџии).[1]

 
Фридрих Еберт со неговата сопруга Луиз и нивните деца (од лево кон десно) Фридрих, Георг и Хајнрих (Божиќ 1898)
 
Народни заменици Ото Ландсберг, Филип Шејдеман, Густав Ношке, Фридрих Еберт и Рудолф Висел, откако УСАП го напушти Советот на крајот од 1918 година

Претседател на Германија

уреди
 
Еберт, десно, со канцелар Вилхелм Куно (1923)

На првите германски претседателски избори, што се одржале на 11 февруари 1919 година, пет дена по состанокот на Националното собрание во Веймар, Еберт бил избран за привремен претседател на германската република.[7] Тој останал на таа позиција по стапувањето во сила на новиот устав и положил свечена заклетва како Рајхспредиц на 21 август 1919 година.[1] Тој бил првиот демократски избран шеф на државата Германија, а исто така бил и првиот обичен човек, првиот социјалист, првиот цивил и првото лице од пролетерска позадина што ја држел таа позиција. За цело време на унифицираното постоење на германскиот рајх од 1871 до 1945 година, тој исто така бил единствениот шеф на држава кој била недвосмислено посветен на демократијата.[8]

 
Демонстрација против Версајскиот договор пред <i id="mw1Q">Рајхстагот</i>, 15 мај 1919 година

Борбата на владата против комунистичките сили, како и непослушните социјалисти, продолжи откако Еберт станал претседател. Од јануари до мај 1919 година, во некои области низ летото, продолжила граѓанската војна во Германија. Од 19 јануари изборите вратиле солидно мнозинство за демократските партии (СПД, Центрум и ДДП), Еберт сметал дека револуционерните сили немаат легитимитет. Тој и Носке ги користелеа истите сили што претходно ги вработиле во Берлин на национално ниво за да ги распушти работнички совети и да го реорганизираат законот и редот.[9] :183–196

Во март 1920 година, за време на десничарскиот Кап Пуч на некои елементи на Фрикорпс, владата, вклучувајќи го и Еберт, морала да побегне од Берлин. Сепак, одбивањето на државните службеници да ја прифатат самопрогласената влада и генералниот штрајк наречен легитимен кабинет, довело до колапс на пучот. Откако завршиле, штрајкувачите во рурскиот регион одбиле да се вратат на работа и, предводени од членовите на USPD и КПД, претставиле вооружен предизвик за власта на владата. Потоа ги испратиле војниците на Рајхсвех и Фрикорпс да го уриваат Рурското востание со сила.

За да избегне изборна кампања во критично време, Рајхстагот го продолжи својот мандат на 24 октомври 1922 година до 25 јуни 1925 година, со квалификувано мнозинство гласови со што го сменил уставот.[1][5]

Како претседател, Еберт ги назначил централно-десничарските личности како Вилхелм Куно и Ханс Лутер како канцелар и направил ригорозно користење на неговите широки овластувања според членот 48 од Вајмарскиот устав, на пример, со цел да се справи со Кап-Пуч и Хитлер-Путш.[5] Преку 1924 година тој користел итни надлежности на претседателството вкупно 134 пати.[10] :135

По граѓанската војна, тој ја сменил својата политика на "политика на рамнотежа" помеѓу левицата и десницата, помеѓу работниците и сопствениците на деловните претпријатија. Во тој напор, тој следел политика на кршливи коалиции. Ова резултирало со некои проблеми, како што е прифаќањето, за време на кризата од 1923 година, од страна на СПД на подолги работни часови без дополнителна компензација, додека конзервативните партии на крајот го отфрлиле другиот елемент на компромис, воведувањето на специјални даноци за богатите.

Смрт

уреди
 
Погреб на Еберт
 
Гробницата на Еберт во Хајделберг

Еберт страдал од жолчни камења и чести напади на холециститис. Огромните напади на десничарските противници на Еберт, вклучувајќи и клевета и потсмев, честопати биле подбивани или дури и поддржани од судството кога претседателот се свртел кон судовите. Постојаната потреба да се брани од овие напади, исто така, го поткопало неговото здравје. Во декември 1924 година, судот во Магдебург казнил новинар кој го нарекол Еберт "предавник на неговата земја" за неговата улога во штрајкот од јануари 1918 година, но исто така рекол дека, законски, Еберт, всушност, извршил предавство.[5] Овој судски случај го спречил да побара лекарска помош за некое време, бидејќи сакал да биде достапен за да даде докази.[5] Тој се разболел во средината на февруари 1925 година од она за кое се верувало дека е грип.[11] Неговата состојба се влошила во текот на следните две недели, а во тоа време се сметало дека страда од друга епизода на болест на жолчното кесе.[11] Тој станало акутно септички во ноќта на 23 февруари и бил подложен на итна апендектомија (која беше изведена од август Биер) во раните утрински часови следниот ден за она што се покажа како апендицитис.[11] Тој почина од септичен шок четири дена подоцна, на возраст од 54 години.[12] Бил погребан во Хајделберг. Неколку високи политичари и претседател на синдикатот одржале говори на неговиот погреб, како и протестантскиот министер Херман Маас, пастир во црквата на Светиот Дух во Хајделберг ; Со тоа, Маас предизвикал скандал во неговата црква и во конзервативните простории, бидејќи Еберт бил отворен атеист (иако се крстил римокатолик, одамна официјално ја напуштил црквата).[13]

Фондацијата Фридрих Еберт

уреди

Политиката на Еберт за балансирање на политичките фракции за време на Вајмарската Република се смета за важен архетип во СПД. Денес, фондацијата Фридрих Еберт, која е поврзана со СПД, најголемата и најстарата фондација поврзана со партијата, која, меѓу другото, ги промовира учениците со извонредни интелектуални способности и личност, е именувана по Еберт.

Литература

уреди
 • Волфганг Абендро : Фридрих Еберт. Во: Вилхелм фон Стернбург: Die deutschen Kanzler. Фон Бизмарк бис Кол. Aufbau-Taschenbuch-Verlag, Berlin 1998, ISBN 3-7466-8032-8
 • Фридрих Еберт. Sein Leben, Sein Werk, Seine Zeit. Беглитетот е наменет за вонземјани во Фрајрих-Еберт-Геденкстејт, уредена од Волтер Милхаузен. Кеер Верлаг, Хајделберг 1999,.
 • Köhler, Henning: Deutschland auf dem Weg zu sich selbst. Eine Jahrhundertgeschichte. Хоенхајм Веранг, Штутгарт / Лајпциг 2002,.
 • Еберхард Колб (ед.): Фридрих Еберт како Рајхспредидент - Амтсфурхенд и Амтсверстандс. Oldenbourg Wissenschaftsverlag, München 1997,.[14] Содржи:
  • Рихтер, Лудвиг: Дејвид Рајхшир најидентификуван во политиката и на Рајхсканцлеровата декларација: Фридрих Еберт и Коалицијата на Вајмарската коалиција.
  • Mühlhausen, Walter: Das Büro des Reichspräsidenten во политички Auseinandersetzung.
  • Kolb, Eberhard: Vom "vorläufigen" zum definitiven Reichspräsidenten. Умрените се возачи на "Волксвах" на Рајхспредесан 1919-1922 година.
  • Браун, Бернд: Интеграција Крафт Претставителност - Дер Рајхспредец во Ландн.
  • Hürten, Heinz: Reichspräsident und Wehrpolitik. Zur Praxis der Personalauslese.
  • Рихтер, Лудвиг: За жал, не е вообичаена изјава за време на Јахрен од Вајмарска Република. Фридрих Еберт и унапредување на артиклите 48 од Вајмарскиот рајхверверф.
  • Мюлхаузен, Валтер: Рајхспредец и Социјална демократија: Фридрих Еберт и Партија 1919-1925.
 • Georg Kotowski (1959) "Friedrich Ebert ". Нова германска биографија (NDB). 4. Berlin: Duncker & Humblot. стр. 254–256. (цел текст)
 • Милхаузен, Валтер: Фридрих Еберт 1871-1925. Рајхспредец на Вајмарска Република. Диетц, Бон 2006,. (Резиме на Мајкл Епхенханс Архивирано на 14 февруари 2007 г. во: Die Zeit, 1 февруари 2007)
 • Мюлхаузен, Валтер: Die Republik in Trauer. Der Tod des ersten Reichspräsidenten Фридрих Еберт. Stiftung Reichspräsident-Friedrich-Ebert-Gedenkstätte, Heidelberg 2005,.

Види ппвеќе

уреди

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „Biografie Friedrich Ebert (German)“. Deutsches Historisches Museum. Архивирано од изворникот на 11 July 2014. Посетено на 22 May 2013.
 2. „Biografie Friedrich Ebert (German)“. Bayerische Nationalbibliothek. Посетено на 2 August 2013.
 3. Dennis Kavanagh (1998). „Ebert, Friedrich“. A Dictionary of Political Biography. Oxford: OUP. стр. 157. Архивирано од изворникот на 2021-10-27. Посетено на 1 September 2013.
 4. „Friedrich Ebert: Leben 1871–1888 (German)“. Stiftung Reichspräsident-Friedrich-Ebert-Gedenkstätte. Архивирано од изворникот на 2016-10-30. Посетено на 30 October 2016.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 Herzfeld, Hans (ed) (1963). Geschichte in Gestalten:1:A-E (German). Fischer, Frankfurt. стр. 335–336.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)
 6. Harenberg Personenlexikon: Ebert, Friedrich. Harenberg Lexikon Verlag, Dortmund. 2000. стр. 274–275. ISBN 3-611-00893-1.
 7. Kolb, Eberhard (2005). The Weimar Republic. Psychology Press. стр. 226. ISBN 978-0-415-34441-8. Посетено на 10 February 2012.
 8. „Friedrich Ebert (1871–1925).Vom Arbeiterführer zum Reichspräsidenten (German)“. Friedrich Ebert Stiftung. Архивирано од изворникот на 2013-08-07. Посетено на 23 July 2013.
 9. Haffner, Sebastian (2002). Die deutsche Revolution 1918/19 (German). Kindler. ISBN 3-463-40423-0.
 10. von Krockow, Christian (1990). Die Deutschen in ihrem Jahrhundert 1890–1990 (German). Rowohlt. ISBN 3-498-034-52-9.
 11. 11,0 11,1 11,2 „German president has appendicitis“. The Evening Record. Ellensburg, Washington: Ellensburg Daily Record. Associated Press. 24 February 1925. стр. 2. Посетено на 9 June 2012.
 12. Kershaw, I (1998). Hitler, 1889–1936: Hubris. New York: W. W. Norton & Company. стр. 267. ISBN 0393320359.
 13. See Walter Mühlhausen, Friedrich Ebert 1871–1925 – Reichspräsident der Weimarer Republik, pp. 977ff; Werner Keller: "Hermann Maas – Heiliggeistpfarerr und Brückenbauer" in: Gottfried Seebaß, Volker Sellin, Hans Gercke, Werner Keller, Richard Fischer (editors): Die Heiliggeistkirche zu Heidelberg 1398–1998, Umschau Buchverlag, 2001, ISBN 3-8295-6318-3, pp. 108ff.
 14. Kolb, E. (1997). Friedrich Ebert als Reichspräsident: Amtsführung und Amtsverständnis. de Gruyter. стр. 307. ISBN 9783486561074. Посетено на 26 January 2017.

Надворешни врски

уреди