Пременструален синдром

Пременструален синдром (ПМС) е состојба на физички и емоционални симптоми кои се јавуваат една до две недели пред менструалното крварење.[1] Симптомите често се варијабилни помеѓу жените и исчезнуваат на почетокот на крварењето.[1] Чести симптоми се акни, чувствителност на градите, надуеност, чувство на замор, раздразливост и промени во расположението.[1] Често, симптомите се присутни околу шест дена.[2] Појавата на различни симптоми може да биде променлива кај една жена со текот на времето.[2] Симптомите не се јавуваат за време на бременост или по менопауза.[1]

Пременструален синдром
СпецијалностГинекологија, психијатрија
СимптомиАкни, чувствителност на градите, надуеност, чувство на замор, промени во расположението[1]
КомпликацииПременструално дисфорично нарушување[1][2]
Вообичаена појава1–2 недели пред менструација[1]
Времетраење6 дена[2]
ПричинителиНепознати[1]

За да се постави дијагноза потребено е постоење на емоционални и физички симптоми кои се јавуваат според предвидлив образец после овулација и пред менструација до степен кој ги оневозможува нормалните активности.[3] Емоционалните симптоми може да бидат отсутни за време на првичната фаза од менстуралниот циклус.[3] Секојдневно бележење на симптомите во период од неколку месеци може да помогне во поставување на дијагнозата.[2] Други нарушувања со слични симптоми треба да бидат исклучени пред поставување на конечна дијагноза.[2]

Не е познат причинителот на ПМС.[1] Некои од симптомите може да бидат влошени при прекумерен внес на сол, алкохол или кофеин.[1] Се смета дека основниот механизам вклучува промени во хормонските нивоа.[1] Намалување на внесот на сол, кофеин и стресот заедно со физички вежби се препорачува кај жени со благи симптоми.[1] Кај некои може да биде корисна суплементација со калциум и витамин Д.[2] Антиинфламаторни лекови како напроксен може да помогнат во ублажување на физичките симптоми.[1] Кај оние со поизразени симптоми се користат орални контрацептиви или диуретикот спиронолактон.[1][2]

Околу 80% од жените пријавиле дека имаат некои симптоми пред менструација.[2] Овие симптоми се класифицирани како ПМС кај 20 до 30% од пременопаузалните жени.[2] Пременструално дисфорично нарушување (PMDD) е посериозна форма на ПМС кај кое има поизразени психолошки симптоми.[1][2] PMDD зафаќа три до осум проценти од пременопаузалните жени.[2] Антидепресивните лекови од класата на селективни инхибитори на репреземањето на серотонин може да се користат како дополнителна терапија на стандардните мерки за PMDD.[1]

Наводи уреди

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 „Premenstrual syndrome (PMS) fact sheet“. Office on Women's Health. December 23, 2014. Архивирано од изворникот на 28 June 2015. Посетено на 23 June 2015.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 Biggs, WS; Demuth, RH (15 October 2011). „Premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder“. American Family Physician. 84 (8): 918–24. PMID 22010771.
  3. 3,0 3,1 Dickerson, Lori M.; Mazyck, Pamela J.; Hunter, Melissa H. (2003). „Premenstrual Syndrome“. American Family Physician. 67 (8): 1743–52. PMID 12725453. Архивирано од изворникот 2008-05-13.