Поповото Езероледничко езеро сместено во северниот дел на планинскиот венец Пирин, Пиринскиот дел на Македонија, Бугарија. Тоа е едно од единаесетте Попови Езера. Езерото и неговата околина се едни од најпознатите места за летен туризам во Националниот парк Пирин.[1] Се наоѓа на дното на циркот Поповски и е опкружен со врвовите Сиврија (2.591 м), Џано (2.668 м), Кралев Двор (2.680 м), Момин Двор (2.723 м) и Џенгал (2.730 м).[1]

Попово Езеро
Поглед од Џано
Попово Езеро во рамките на Бугарија<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Грешка во изразот: Недостасува операнд за *%; left: -325%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
Попово Езеро
Координати41°42′28″N 23°30′29″E / 41.70778° СГШ; 23.50806° ИГД / 41.70778; 23.50806
Главни прилививрнежи
Сливни земјиБугарија
Најг. должина480 км
Најг. ширина336 км
Површина&10000000000000123599999123,600 км2
Најг. длабочина29.5 м
Зафатнина1.27 км3
Надм. височина2,234 м

Езерото се наоѓа на надморска височина од 2.234 м. Поповото Езерото е најголемо во Пиринско по површина и волумен, а воедно и најдлабоко во масивот. Има облик на неправилен петаголник и има мало островче. Максималната должина е 480 м; ширината е 336 м.[2] Неговата површина е 123.600 м2, што го става на четвртото место меѓу ледничките езера во Бугарија по вкупна површина, по Смрадливото Езеро, Горното Рибино Езеро и Близнакот, сите во планинскиот венец Рила.[1][2] Со длабочина од 29,5 м тоа е второ најдлабоко во земјата по езерото Окото на Рила, кое достигнува длабочина од 37,7 м.[1][2] Неговиот волумен е околу 1.270.000 м3.[1] Во лето температурата на водата достигнува 14-16 °C на површината и се намалува на 5–6 °C во подлабоките слоеви.[1]

Поповото Езеро ја добива водата од врнежите, снежните врнежи и два ситни извори кои се влеваат во јужниот крај на езерото. Најголемо количество вода може да се забележи во доцна пролет при топењето на снегот од околните врвови. Водата што се излева од езерото ја создава реката Ретиже, десна притока на Места.[3][4] Ретиже тече до седумте Рибји Поповски Езера и го исцедува целиот цирк Поповски. Областа околу езерото е преполна со ливади и планински бор (кривул), чија старост на места е над 100 години.

На македонски јазик името на езерото значи езеро на поп. Постојат две легенди за неговото потекло. Според попознатото, поп се фрлил во вода затоа штоОсманлиите ја навредувале неговата ќерка. Неговата капа излегла на површина и го направи малото островче среде езерото.[2] Другата легенда предложува дека по христијанизацијата на Бугарија во 9 век, еден свештеник решил да се искачи на планината Пирин и да го протера словенскиот бог Перун. Го нашол, но Перун се налутил од неговата дрскост и го фрлил во езерото. Повторно, неговата капа излегла од водата и го створила островчето.

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Geographic Dictionary of Bulgaria 1980
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Dushkov 1972
  3. Geographic Dictionary of Bulgaria 1980
  4. Dushkov 1972

 

Книжевност уреди

  • Мичев, Николай; Михайлов, Цветко; Вапцаров, Иван; Кираджиев, Светлин (1980). Географски речник на България [Географски речник на Бугарија] (бугарски). Софија: Наука и култура.
  • Душков, Добри (1972). Пирин. Туристически речник [Пирин. Туристички речник] (бугарски). Софија: Наука и култура.