Ледничко езеро

езеро образувано со топење на ледник

Ледничко езеро или глечерско езеро — природно езеро настанато со топење на мразот во Леденото доба. Најчесто се наоѓа на високите планини и најчесто е со помала површина. Има доста ладна и бистра вода со исклучителна убавина и заедно со неговата местоположба е магнет за туристи и посетители на овој природен бисер.

Пелистерски Очи, Пелистер
Боговињско Езеро на Шар Планина

Во Македонија уреди

Во Македонија познати се околу 43 леднички езера, распоредени на неколку планини:[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Група автори (2016). „Езера во Република Македонија“. Студија за геодиверзитетот и геонаследството на Република Македонија и другите компоненти на природата (PDF). Скопје: Министерство за животна средина и просторно планирање. стр. 27. ISBN 978-9989-110-90-0.