Ливада

(Пренасочено од Ливади)

Ливада (грчки: λιβάδι) — ареал од рамен или нерамен терен каде предоминираат треви. Обично местото наречено ливада има повеќе биоразновидност отколку пасиштето бидејќи тоа содржи не само трева, туку и многубројни едногодишни, двегодишни и повеќегодишни растенија.

Искосена ливада крај германскиот град Вупертал.

Преодни ливади уреди

Преодна ливада се јавува кога едно поле, пасиште, обработливо земјиште или друга исчистена земја повеќе не се исползува за земјоделство или пасе во голема мера и истото почнува да обраснува. Меѓутоа штом условите за ливада се достигнат, оваа состојба е само привремена, бидејќи овие колонизатори ќе бидат засенчени од дрвенестите растенија кои ќе надојдат и добро ќе се прилагодат.

Вечна ливада уреди

Вечна ливада е онаа ливада каде животните околности засекогаш не им даваат на дрвенестите растенија да виреат. На пример:

Ливадата како тема во уметноста уреди

  • „Таму долу в ливаѓето“ - македонска народна песна.[1]
  • „Под Битола ливада“ - македонска народна песна.[2]
  • „Ливадата се подновила“ — песна за деца на хрватскиот поет Григор Витез.[3]
  • „Ливада со трева“ (англиски: An Acre of Grass) - песна на ирскиот поет Вилијам Батлер Јејтс.[4]
  • „Грантчестерски ливади“ (англиски: Grantchester Meadows) — песна на британската рок-група „Пинк флојд“ од 1969 година.[5]

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  1. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 133.
  2. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 127-128.
  3. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 61-62.
  4. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 165.
  5. Discogs, Pink Floyd – Ummagumma (пристапено на 13 февруари 2021)