Педро Беругете (шпан. Pedro Berruguete, ~ 14501504) бил шпански сликар, чија уметност се смета дека припаѓа на преодниот стил помеѓу готскиот и ренесансниот. Беругете е роден во Паредес де Нава, Шпанија. Како млад човек, во 1480 отишол во Италија и работел на дворот на Федериго да Монтефелтро во Урбино. Се вратил во Шпанија во 1482 и сликал низ неколку градови како Севиља, Толедо и Авила. Син му Алонсо Беругете станал најважниот вајар во ренесансна Шпанија.

Педро Беругете, автопортрет

Наводи

уреди
  • Brown, Jonothan (1991).The Golden Age of Painting in Spain. Yale University Press. ISBN 0-300-4760-6
  • Campbell, Gordon (2003) "Berruguete, Pedro (c. 1450-c. 1500)" The Oxford Dictionary of the Renaissance Oxford University Press, Oxford;
  • Chilvers, Ian and Osborne, Harold (eds.) (1988) "Berruguete, Pedro (d. 1504)" The Oxford Dictionary of Art Oxford University Press, Oxford;
  • Langmuir, Erika and Lynton, Norbert (2000) "Berruguete, Pedro (d. 1504)" The Yale Dictionary of Art and Artists Yale University Press, New Haven, CT;
  • Osborne, Harold (уредн.) (1970) "Berruguete, Pedro (d. c. 1503)" The Oxford Companion to Art Oxford University Press, Clarendon Press, Oxford, England;
  • Myers, Bernard S. (уредн.) (1969) "Berruguete, Pedro" McGraw-Hill Dictionary of Art McGraw-Hill, New York;
  • Parry, Melanie (уредн.) (1997) "Berruguete, Pedro (1450-1504)" Chambers Biographical Dictionary Sixth edition, Larousse Kingfisher Chambers, New York;

Галерија на дела

уреди

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди