Гетсиманска Градина

(Пренасочено од Гетсиманска градина)

Гетсиманска Градина (латински: Hortus Gethsemani) — една од најпознатите места во историјата на човештвото. Таа се наоѓа под Маслиновата Гора, блиску до ѕидините на Стариот Град во Ерусалим.

Гетсиманска Градина

Гестиманската Градина според Евангелието на Матеј[1] и Евангелието на Марко[2], всушност местото каде Исус Христос ги одржувал повеќето од своите молитви и каде се собирал честопати со своите ученици-апостоли. Тоа е и местото каде Јуда Искариотски дошол со војниците и со бакнеж на левиот образ на Исус го предал на Кајфа. [3]

На местото, каде според преданијата Јуда го предал Исус Христос, е била изградена базилика уште во V век. Во текот на 19191924 година била изградена современа црква на сите нации. Во неа има 12 куполи и грбовите на 12-те држави, кои донирале средства за изградбата. Внатре има слики, кои го покажуваат “Гетсиманското молење, ,,Предавањето на Спасителот” и ,,Апсењето на Христос”, на подот пред олтарот има ставено венец од трн, која ја заобиколува скалата на која се молел Христос.

Наводи уреди

  1. Matthew 26:36 (King James Version); „Holy Bible: Greek New Testament (Scrivener 1894)“. Christian Classics Ethereal Library. Архивирано од изворникот 30 August 2008. Посетено на 25 March 2009.
  2. Mark 14:32 (KJV); „Holy Bible: Greek New Testament (Scrivener 1894)“. Christian Classics Ethereal Library. Архивирано од изворникот 21 October 2012. Посетено на 25 March 2009.
  3. Brown, S. Kent (1992), „Gethsemane“, Во Ludlow, Daniel H (уред.), Encyclopedia of Mormonism, New York: Macmillan Publishing, стр. 542–543, ISBN 0-02-879602-0, OCLC 24502140