Органела е клеточна структура во која се одвиваат најразлични процеси кои се од важност за клетката. По аналогија, улогата на органелите во клетката е како онаа на органите од организмот. Органелите се делат на универзални, растителни и животински органели.

Органела
Податоци
Назнаки
Латинскиorganella
КодTH H1.00.01.0.00009
THH1.00.01.0.00009
FMAFMA:63832

Клеточни органелиУреди