Окрузи во Австрија

второстепена управна единица на Австрија

Округот (германски: Bezirk) е второстепана управна единица во Австрија. Секој округ има своја окружна управа (Bezirksverwaltungsbehörde) задолжена за сите работи помеѓу граѓанинот и државата кои ја надминуваат надлежноста на општината како венчаници, возачки дозволи, пасоши, дозволи за собирање, ловечки дозволи, побарувања од здравствени служби итн.

Окрузи во Австрија
Österreichische Bezirke
Карта на окрузите во Австрија. Статутарните градови се со црвено.
Категоријаокруг
МестоАвстрија
Можни видовиокружни управи
статутарни градови
Подединициопштини (Gemeinde)

Уставот на државата разликува два вида окружни управи:

  • окружни одбори (Bezirkshauptmannschaften) — окружни управи како самостојни служби;
  • статутарни градови (Städte mit eigenem Statut или Statutarstädte) — градови ополномоштени да делуваат како окрузи покрај нивната општинска улога; подолу означени со ѕвездичка (*).

Во 2020 г. во земјата имало 94 окрузи, од кои 79 под управа на окружни одбори и 15 статутарни градови.

Многу од окрузите ги опфаќаат имаат граници кои се совпаѓаат со оние на судските окрузи, кои ги има вкупно 115 (2022).[б 1]

Статутарните градови обично не се нарекуваат „окрузи“ вон државните изданија и правната литература. Постои навика вистинските окрузи под управа на одбори да се нарекуваат „селски окрузи“ (Landbezirke), иако ова нема правно значење бидејќи многу од нив немаат изразито селски карактер.

Список на окрузи

уреди

Наставката „-Околина“ (-Land и -Umgebung) не претставува дел од службениот назив на округот. Се применува на обичајна основа за да се избегнат забуни кога еден селски округ дели исто име со статутарен град. Долна Австрија не го дозволува ова. Статутарните градови кои носат исто име како околинските окрузи се нивни седишта, иако не припаѓаат на нив.

К
о
д
Округ Германски Созда­ден Рег. таб. Седиште Насе­ление
(2022)
101 Ајзенштат * Eisenstadt 1921 E статутарен град 15 240
102 Руст * Rust 1921 E[б 2] статутарен град 1 984
103 Ајзенштат-Околина Eisenstadt-Umgebung 1921 EU Ајзенштат 44 257
104 Гисинг Güssing 1921 GS Гисинг 25 668
105 Јенерсдорф Jennersdorf 1921 JE Јенерсдорф 17 158
106 Матерсбург Mattersburg 1921 MA Матерсбург 40 593
107 Нојзидл на Езеро Neusiedl am See 1921 ND Нојзидл на Езеро 60 806
108 Оберпулендорф Oberpullendorf 1921 OP Оберпулендорф 37 524
109 Оберварт Oberwart 1921 OW Оберварт 54 353
201 Клагенфурт ам Вєртерсее * Klagenfurt am Wörthersee 1850 K статутарен град 102 618
202 Филах * Villach 1932 VI статутарен град 64 071
203 Хермагор Hermagor 1868 HE Хермагор-Пресешко Езеро 18 030
204 Клагенфурт-Околина Klagenfurt Land 1868 KL Клагенфурт 60 971
205 Ст. Фајт на Глан St. Veit an der Glan 1868 SV Ст. Фајт на Глан 53 898
206 Шпитал на Драва Spittal an der Drau 1868 SP Шпитал на Драва 75 549
207 Филах-Околина Villach Land 1868 VL Филах 65 285
208 Фелкермаркт Völkermarkt 1868 VK Фелкермаркт 41 905
209 Волфсберг Wolfsberg 1868 WO Волфсберг 52 296
210 Фелдкирхен Feldkirchen 1982 FE Фелдкирхен во Корушка Feldkirchen in Kärnten 29 890
301 Кремс на Дунав * Krems an der Donau 1938 KS статутарен град 24 921
302 Ст. Пелтен * St. Pölten 1922 P статутарен град 53 360
303 Вајдхофен на Ибс * Waidhofen an der Ybbs 1868 WY статутарен град 11 092
304 Винер Нојштат * Wiener Neustadt 1866 WN статутарен град 47 106
305 Амштетен Amstetten 1868 AM Амштетен 116 984
306 Баден Baden 1868 BN Баден 147 850
307 Брук на Лејта Bruck an der Leitha 1868 BL, SW[б 3] Брук на Лејта 106 636
308 Гензерндорф Gänserndorf 1901 GF Гензерндорф 106 846
309 Гминд Gmünd 1899 GD Гминд 36 085
310 Холабрун Hollabrunn 1868 HL Холабрун 51 646
311 Хорн Horn 1868 HO Хорн 30 790
312 Корнојбург Korneuburg 1868 KO Корнојбург 91 982
313 Кремс Krems 1868 KR Кремс на Дунав 56 612
314 Лилиенфелд[б 4] Lilienfeld 1868 LF Лилиенфелд 25 402
315 Мелк Melk 1896 ME Мелк 78 505
316 Мистелбах Mistelbach 1868 MI Мистелбах 76 076
317 Медлинг Mödling 1897 MD Медлинг 119 627
318 Нојнкирхен Neunkirchen 1868 NK Нојнкирхен 86 499
319 Ст. Пелтен St. Pölten 1868 PL Ст. Пелтен 132 605
320 Шајбс Scheibbs 1868 SB Шајбс 41 583
321 Тулн Tulln 1892 TU, KG[б 5] Тулн на Дунав Tulln an der Donau 106 827
322 Вајдхофен на Дија Waidhofen an der Thaya 1868 WT Вајдхофен на Дија 25 511
323 Винер Нојштат Wiener Neustadt 1868 WB Винер Нојштат 79 523
325 Цветл Zwettl 1868 ZT Цветл-Долна Австрија Zwettl-Niederösterreich 41 731
401 Линц * Linz 1866 L статутарен град 207 247
402 Штајр * Steyr 1867 SR статутарен град 37 879
403 Велс * Wels 1964 WE статутарен град 63 181
404 Браунау Braunau 1868 BR Браунау на Ин Braunau am Inn 107 732
405 Ефердинг Eferding 1907 EF Грискирхен Grieskirchen (административна заедница) 33 422
406 Фрајштат Freistadt 1868 FR Фрајштат 67 163
407 Гмунден Gmunden 1868 GM Гмунден 102 335
408 Грискирхен Grieskirchen 1911 GR Грискирхен 65 660
409 Кирхдорф Kirchdorf 1868 KI Кирхдорф на Кремс Kirchdorf an der Krems 57 505
410 Линц-Околина Linz-Land 1868 LL Линц 153 611
411 Перг Perg 1868 PE Перг 69 827
412 Рид Ried 1868 RI Рид во Инкрајс Ried im Innkreis 62 252
413 Рорбах Rohrbach 1868 RO Рорбах-Верг Rohrbach-Berg 56 838
414 Шердинг Schärding 1868 SD Шердинг 57 497
415 Штајр-Околина Steyr-Land 1868 SE Штајр 61 209
416 Урфар-Околина Urfahr-Umgebung 1919 UU Линц 87 127
417 Феклабрук Vöcklabruck 1868 VB Феклабрук 139 416
418 Велс-Околина Wels-Land 1868 WL Велс 75 239
501 Салцбург * Salzburg 1869 S статутарен град 155 416
502 Халајн Hallein 1896 HA Халајн 60 992
503 Салцбург-Околина Salzburg-Umgebung 1868 SL Салцбург 154 624
504 Ст. Јохан во Понгау St. Johann im Pongau 1868 JO Ст. Јохан во Понгау 81 392
505 Тамсвег Tamsweg 1868 TA Тамсвег 20 118
506 Цел на Езеро Zell am See 1868 ZE Цел на Езеро 88 168
601 Грац * Graz 1850 G статутарен град 292 630
603 Дојчландсберг Deutschlandsberg 1868 DL Дојчландсберг 61 037
606 Грац-Околина Graz-Umgebung 1868 GU Грац 160 412
610 Лајбниц Leibnitz 1868 LB Лајбниц 86 195
611 Леобен Leoben 1868 LE, LN[б 6] Леобен 59 131
612 Лицен Liezen 1868 GB, LI[б 7] Лицен 79 609
614 Мурау Murau 1868 MU Мурау 27 252
616 Фојтсберг Voitsberg 1891 VO Фојтсберг 51 039
617 Вајц Weiz 1868 WZ Вајц 91 510
620 Муртал Murtal 2012 MT Јуденбург 71 245
621 Брук-Мирццушлаг Bruck-Mürzzuschlag 2013 BM Брук на Мура 98 242
622 Хартберг-Фирстенфелд Hartberg-Fürstenfeld 2013 HF Хартберг 90 924
623 Зидостштајермарк Südoststeiermark 2013 SO Фелдбах 83 696
701 Инсбрук * Innsbruck 1850 I статутарен град 130 585
702 Имст Imst 1868 IM Имст 61 539
703 Инсбрук-Околина Innsbruck-Land 1868 IL Инсбрук 182 918
704 Кицбиел Kitzbühel 1868 KB Кицбиел 65 274
705 Куфштајн Kufstein 1868 KU Куфштајн 111 999
706 Ландек Landeck 1868 LA Ландек 44 498
707 Лиенц Lienz 1868 LZ Лиенц 48 818
708 Ројте Reutte 1868 RE Ројте 33 284
709 Швац Schwaz 1868 SZ Швац 85 187
801 Блуденц Bludenz 1868 BZ Блуденц 64 678
802 Брегенц Bregenz 1868 B Брегенц 136 103
803 Дорнбирн Dornbirn 1969 DO Дорнбирн 90 885
804 Фелдкирх Feldkirch 1868 FK Фелдкирх 110 008
901 Виена * Wien 1850 W статутарен град 1 931 593

Белешки

уреди
  1. Вклучувајќи го окружниот стопански суд во Виена
  2. Руст ја дели ознаката E со Ајзенштат.
  3. SW е за градот Швехат (Schwechat), а BL за остатокот од округот.
  4. Лилиенфелд е основан во 1868, распуштен во 1890 и возобновен во 1897 г. Од 1933 до 1938 г. бил подружница на Санкт Пелтен, а од 1938 до 1945 бил округ во Третиот Рајх. Од 1945 до 1952 г. бил повторно подружница на Санкт Пелтен. Во 1953 г. му е вратен статусот на самостоен округ.
  5. KG е за градот Клостернојбург Klosterneuburg), а TU за остатокот од округот.
  6. LE е за градот Леобен, а LN за остатокот од округот.
  7. GB е за подокругот (подружницата) Гребминг, а LI е за остатокот.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди