Нова социјалдемократска партија

Нова социјалдемократска партија (НСДП) е партија со социјалдемократска ориентација. Нејзин претседател е Тито Петковски, кој во ноември 2005 се отцепи од СДСМ[1][2].

Нова социјалдемократска Партија
ВодачТито Петковски
Основананоември 2005
ШтабСкопје
Идеологијасоцијалдемократија
либерализам
Полит. положбаЛево крило
Меѓународна припадност"Можеме"
Европска припадностнема
Бои     сина,      жолта
Собрание
2 / 120
Општини
0 / 80
Мрежно место
http://www.nsdp.org.mk
Знаме
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

Своето основачко собрание НСДП го одржа на 30 ноември, а основачкиот конгрес на 17 декември 2005.

Според Петковски НСДП ќе посвети посебно внимание на надминувањето на сиромаштијата во Република Македонија и на заштитата на правата на работниците. Како што тој истакна на Основачкиот конгрес: „Не смее да се случи во држава, која по својот Устав е социјална, правата на работниците да бидат во втор план, а на функционерите во прв.“

На парламентарните избори во 2006 година НСДП настапи самостојно, освојувајќи 6% од гласовите и 7 пратенички мандати, но по изборите влезе во владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ. Од пратеничкиот состав на НСДП во текот на мандатот две пратенички, Јагнула Куновска и Мирјана Секуловска, преминаа во ВМРО-ДПМНЕ.

На предвремените парламентарни избори во 2008 година, НСДП настапи во коалиција со СДСМ, освојувајќи 3 мандати. Веднаш по изборите, поради незадоволство од напуштањето на коалицијата со ВМРО ДПМНЕ, партијата ја напуштија Лазар Еленовски, Веле Митановски, Вера Рафајловска и Живко Јанкуловски. Првите тројца ја формираа Социјалдемократската унија, а Јанкуловски - Партијата на обединетите демократи на Македонија.

НСДП настапи во коалицијата со СДСМ и на парламентарните избори во 2011 година, кога освои 4 мандати.

И на парламентарните избори во 2014 година настапи во коалиција со СДСМ и освои 3 мандати.

И на парламентарните избори во 2016 година во коалиција со СДСМ и освои 2 мандата.

И на парламентарните избори во 2020 година во коалиција со СДСМ и освои 2 мандата.

На парламентарните избори во 2024 година, учествувала во коалиција со СДСМ, кој освојуваат 2 мандата.

Наводи

уреди
  1. Светомир Шкариќ, „Уставно право“, Скопје, 2006.
  2. Gordana Siljanovska-Davkova, "Makedonske političke partije kroz prizmu ideologije", Beograd, 2007.

Надворешни врски

уреди