Социјалдемократска унија

политичка партија во Македонија

Социјалдемократска унија (СДУ) — политичка партија во Република Македонија. Водач на партијата е Чедо Николовски.

Социјалдемократска унија
ВодачЧедо Николовски
ОсновачЛазар Еленовски
Основана21 јуни 2008
ШтабСкопје, Република Македонија
ИдеологијаЦентар
Боисина, бела, црвена
Мрежно место
www.sdu.org.mk
Знаме
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

Историја

уреди

Партијата настанала по внатрешни поделби во Новата социјалдемократска партија поради повлекувањето од коалицијата со ВМРО-ДПМНЕ по предвремените парламентарни избори во 2008 година.[1] Лазар Еленовски, Веле Митановски и Вера Рафајловска биле иницијатори за создавање на Социјалдемократскиот сојуз. Лазар Еленовски бил претседател на партијата до Вториот конгрес во јуни 2012 година, кога за негов наследник бил избран Чедо Николовски.

парламентарните избори во 2011 година партијта настапила самостално и освои околу 2.270 гласови или 0.20%

На следните парламентарните избори во 2014 година партијата учествува во коалиција со ВМРО ДПМНЕ и не освоји пратенички мандат.

И на парламентарните избори во 2016 година во коалиција со ВМРО ДПМНЕ.

На парламентарните избори во 2020 година партијата настапува со платформата Македонски Концепт.

На парламентарните избори во 2024 година, партијата учествувала во коалиција предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди