Нисан (хебрејски: נִיסָן) — седмиот месец од граѓанскиот и првиот месец од верскиот еврејски календар. Името на месецот е вавилонско. Во Тората (Петтокнижието) а наречен авив[1] — месецот кога созрева јачменот. Асирците го нарекуваат „месец на среќата“. Ова е пролетен месец со 30 дена. Обично се оаѓа во мартаприл од грегоријанскиот календар.

адар       нисан (נִיסָן)       ијар
Ту бишват
Ту бишват

Пасха почнува на 15 нисан
во спомен на ослободувањето
на Евреите од египетското ропство.
Реден број: 1
Денови: 30
Годишно време: пролет
Грегоријански: март–април

Празници во нисан уреди

Во други јазици уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди