Пост на првородениот

еврејски празник

Пост на првородениот или Пост на првенецот (хебрејски: תענית בכורות, Таанит бекорот or תענית בכורים, Таанит бекорим) — пост во јудаизмот на денот пред Пасха, односно 14 нисан според еврејскиот календар (Пасха секогаш е на 15-ти). Oбично завршува по завршувањето на утринската богослужба со, кога почнува празнична веселба. Необично е тоа што постењето се однесува само на оние лица кои се првотодени во семејството (било машки или женски).

Пост на првородениот
Пост на првородениот
Вилијам Тарнер depiction of the Plague of the Firstborn (The Tenth Plague of Egypt, 1802)
Офиц. називхебрејски: תענית בכורות (Ta'anit B'chorot) или תענית בכורים (Ta'anit B'chorim).
Го празнува(ат)јудаизам и Евреите
Видјудаизам
ЗначењеThis fast commemorates the salvation of the Israelite firstborns during the Plague of the Firstborn
Почнува14 нисан во мугри (12 нисан кога Пасха почнува во недела)
Завршува14 нисан (или 12 нисан, согласно горенав.)
Во 201918 април
Во 20207 април
Обичаипост
ПоврзаноПасха

Цел на постотУреди

Целта на постот е да биде спомен за последната Божја казна врз Египет, кога, според библиската книга според библиската книга Исход, Господ ги убил сите првородени во земјата:[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди