шват       адар (אֲדָר)       нисан
Пуримска претстава во Еврејскиот театар во Варшава

Во адар се празнува Пурим
празник во спомена на ослободувањето
на Евреите од персиското ропство
Реден број: 12
Денови: 29
Годишно време: зима
Грегоријански: февруари–март

Адар (хебрејски: אֲדָר, од акадски: adaru) — шестиот месец од граѓанскиот и дванаесеттиот месец од верскиот еврејски календар. Ова е зимски месец и има 29 дена. Во престапни години, му претходи 30-дневен вметнат месец наречен „Адар ришон“, „Адар I“ или „Адар алеф“, при што тогаш првоспоменатиот се нарекува „Адар шени“, „Адар II“ или „Адар бет“. Адар I и II се паѓаат во февруари-март во грегоријанскиот календар.

Празници во адарУреди

На други јазициУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди