Овошен сок е вид на безалкохолен напиток кој се добива со цедење на соковите од овошјата и зеленчукот. Овошниот сок исто така може да се однесува и на течностите на кој им се дава вкус на овошје или други биолошки прехранбени извори, како што се месо и морски продукти (-{e.g.}-, сок од школки). Сокот обично се конзумира како напиток или се користи како состојка или зачин во храната или другите пијалаци, како што се смути напитоците. Сокот се појавил како популарнен избор на пијалак откако со методот на пастеризација е овозможена његовата презервација без користење на ферментација (пристап кои се користи кај производството на вино).[1] Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) го проценила целокупното светско производство на сокови од цитрусно овошје кое изнесувало 12.840.318 тони во 2012 година.[2] Најголеми потрошувачи на овошниот сок се Нов Зеланд (готова чаша, или 8 унци, дневно) и Колумбија (повеќе од три чевртини чаши дневно). Конзумацијата на овошниот сок во просек се зголемува со зголемувањето на нивото на приходот на земјата.[3]

Чаша овошен сок од портокал

Потекло на поимот

уреди

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. Ryan A. Ward (2011-05-01). „A Brief History of Fruit and Vegetable Juice Regulation in the United States“. Works.bepress.com. Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-02-14. Посетено на 2015-12-27.
  2. „Faostat“. Faostat.fao.org. Архивирано од изворникот на 2013-01-14. Посетено на 2015-12-27.
  3. -{Singh, Gitanjali M., et al. "Global, regional, and national consumption of sugar-sweetened beverages, fruit juices, and milk: a systematic assessment of beverage intake in 187 countries." PLOS one 10.8 (2015): e0124845.}-