Нафи Сулејмани

политичар

Нафи Сулејман (с. Трново, Битолско, 1918 - ?) бил комунист, учесник во НОВ и воен командант.[1]

Бил член на СКОЈ од 1941 година и на КПЈ од јуни 1943 година, поради што бил прогонуван и апсен. На 2 август 1944 година учествувал како делегат на Првото заседание на АСНОМ. Бил командант на чета и на баталјон. На 10 август 1944 година влегува во составот на новоформираниот Трет тетовски партизански одред,[2] а набрзо станува командант на Четвртата македонска албанска бригада (од нејзиното формирање на 26 август 1944 до март 1945), а потоа бил заменик командант на оваа бригада.[3] Во ноември-декември 1944 бил одликуван со Орден партизанска ѕвезда од III ред. По Ослободувањето бил пратеник и се наоѓал на други одговорни општествени должности.

Наводи

уреди
  1. „Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 1458 стр.
  2. Нешо Маркоски „Беличица во пламен“, „Полог“, Тетово, 1975, 13 стр.
  3. „„Офицер", бр. 6, 2001, 4 стр“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-11-29. Посетено на 2013-07-07.