Вилијам Лили (1 мај /11 мај 16029 јуни 1681) бил познат англиски астролог, а посебно популарен поради употреба на хорарната астрлогија, што била негова специјалност.

Вилијам Лили

Во 1652 година предизвикал контроверза со тоа што го предвидел големиот пожар во Лондон, 14 години пред да се случи[1] Многумина од тоа време помислиле дека тој го започнал пожарот, но нема никаков доказ со што би се потврдиле ваквите искази. Дури бил испрашуван и пред Парламентот, и прогласен е за невин.

Наводи уреди

  1. William Lilly, Monarchy or No Monarchy in England (London, 1652.)

Надворешни врски уреди