Министер за надворешни работи на Македонија

список на статии на Викимедија

Следува табеларен приказ на македонските министри за надворешни работи:

Министер за надворешни работи на Република Македонија
Bujar Osmani (cropped).jpg
Функционер
Бујар Османи

од 31 август 2020 г.
Мандат4
Прв функционерДенко Малески
Создадена1991
Плата71.644 денари/месечно[1]
Партија

      ЛПМ       ДА       ВМРО-ДПМНЕ       СДСМ       Независен       ДУИ

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Денко Малески
(1946–)
No image.png 20 март 1991 9 февруари 1993 Независен
2 Стево Црвенковски
(1947 - 2004)
Стево Црвенковски.jpg 9 февруари 1993 23 февруари 1996 СДСМ
3 Љубомир Фрчковски
(1957-)
Frcko.jpg 23 февруари 1996 29 мај 1997 СДСМ
4 Благоја Ханџиски
(1948–)
Defense.gov News Photo 970418-D-2987S-010.jpg 29 мај 1997 30 ноември 1998 СДСМ
5 Александар Димитров
(1949-)
No image.png 30 ноември 1998 30 ноември 2000 Демократска алтернатива
6 Срѓан Керим
(1948-)
Srgjan Kerim.jpg 30 ноември 2000 13 мај 2001 Либерална партија
7 Илинка Митрева
(1950-)
Ilinka Mitreva.jpg 13 мај 2001 30 ноември 2001 СДСМ
8 Слободан Чашуле
(1945-2015)
Слободан Чашуле.jpg 30 ноември 2001 1 ноември 2002 Демократска алтернатива
9 Илинка Митрева
(1950-)
Ilinka Mitreva.jpg 1 ноември 2002 26 август 2006 СДСМ
10 Антонио Милошоски
(1976-)
Antonio Milososki (2007).jpg 26 август 2006 28 јули 2011 ВМРО-ДПМНЕ
11 Никола Попоски
(1977-)
Nikola Poposki in Tallinn (8th February 2012) (cropped).jpg 28 јули 2011 1 јуни 2017 ВМРО-ДПМНЕ
12 Никола Димитров
(1972–)
Informal meeting of ministers for foreign affairs (Gymnich). Arrivals Nikola Dimitrov (36957321831)-cropped.jpg 1 јуни 2017 31 август 2020 Независен
13 Бујар Османи
(1979–)
Bujar Osmani (cropped).jpg 31 август 2020 моментален ДУИ

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди