Маршаловиот план

Маршаловиот план, е официјално наречен План за европска обнова, всушност, тој бил план на САД за обновување на повоената Европа и сузбивање на влијанието на комунизмот по Втората светска војна. Задачата за подготовка на планот ја добил Џорџ Маршал и неговите колеги од Стејт департментот, а покрај Маршал за подготовка на планот најмногу придонеле Вилијам Клејтон и Џорџ Кенан.

Држави учесничкиУреди

НаводиУреди