Воскресение — верски поим во учењата на јудаизмот, христијанството и исламот. Според ова верување, умрените повторно оживуваат, во телесна или во само во духовен облик. Концептот на воскресение и вечен или задгробен живот постоел во многу цивилизации.

Најпознатото воскресение е она на Исус Христос, кое е обработено во Новиот завет и во илјадници книги и уметнички дела. Воскресението на Исус се слави на Велигден — кој е и најголем христијански празник.

Воскерсение во христијанството уреди

 
Воскресение на Исус

Христијанската вера разликува привремено васкресение на поединец - васкреснување, и општо воскреснување на човештвото на судниот ден за вечен живот во Царството Небесно.

Воскресението како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Воскресението се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

  • „Воскресение“ - песна на германскиот поет Рајнер Марија Рилке.[1]
  • „Прошетката на воскреснатиот“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[2]
  • „Воскресение Џо“ (Resurrection Joe) - песна на британската рок-група „Калт“ (The Cult) од 1984 година.[3]
  • „Јас сум воскресението“ (I Am The Resurrection) - песна на британската рок-група „Стоун Роузис“ (The Stone Roses) од 1988 година.[4]

Наводи уреди

  1. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 100.
  2. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 143.
  3. https://www.youtube.com/watch?v=YV9Xo_7xPRc The Cult - Resurrection Joe - YouTube (пристапено на 22.2.2016)
  4. Discogs, The Stone Roses ‎– The Stone Roses (пристапено на 30.7.2019)