Маргарет Лоренс (18 јули 1926 - 5 јануари 1987), била канадска писателка, доминантна личност во канадската современа литература, авторка на романот „Камениот ангел“. Покрај писателската дејност, таа беше ангажирана и во антинуклеарното движење.

Маргарет Лоренс
Роден/а18 јули 1926
Манитоба
Починат/а5 јануари 1987
Онтарио
Занимањероманописец, есеист, академик, канцелар
Апсолвент наУнизверзитет Винипег
ЖанрКанадска литература
Детска литература
Книжевно движењеКанадска литература
Феминизам
Значајни делаКамениот Ангел
Чародеите