Манитоба англиски: / француски: (Manitoba) е покраина во Канада. Статусот на покраина го стекнува во 1870 година. Главен град е Винипег, со 620.000 жители.

Манитоба, Канада
Знаме на Манитоб
Знаме на Манитоб
Грб на Манитоба
(Знаме) (Грб)
Службен јазик Англиски
Главен град Винипег
Најголем град Винипег
Премиер Хедер Стефансон
Површина 647,797 км2
Популација

2005. година
Место во Канада:
Густина
2005. година:


1,178,348
5. по ред

1.82/км2
Мрежно место gov.mb.ca
Винипег, поглед од главната авенија
Парламентот на Манитоба
Десетте најголеми градови
по население
Град 2006 2001
Винипег 641,483 626,956
Брандон 41,511 39,716
Томпсон 13,446 13,256
Портаж ла Прери 12,773 13,019
Стеинбах 11,066 9,227
Селкирк 9,553 9,772
Винклер 9,106 7,943
Дофин 7,906 8,085
Морден 6,547 6,159
Д Пас 5,765 6,030

Наводи уреди