Македонија на Летните олимписки игри 1996

Olympic flag.svg

Македонија на Летните олимписки игри 1996 во Атланта учествуваше за прв пат како самостојна земја.

По распадот на Југославија, на Летните олимписки игри 1992 македонските спортисти настапија како дел од екипата на Независни олимписки учесници, поради тоа што Македонија не беше членка на МОК. Покрај Македонија, во оваа екипа учествувале и спортистите од Босна и Херцеговина (која исто така не беше членка на МОК) и СР Југославија поради санкција.

На овие Олимписки игри, македонските спортисти учествуваа во 4 спорта: пливање, кајак и кану на диви води, борење и стрелаштво и не освоија медал.

РезултатиУреди

  ПливањеУреди

Македонија во пливање учествуваше со 4 натпреварувачи (2 во машка и 2 во женска конкуренција) во 7 дисциплини (3 во машка и 4 во женска конкуренција).

Женска конкуренција

Дисциплина Натпреварувачка Место Број на
учесници
Резултат Детали
400 m слободен стил Мирјана Бошевска 22 34 4:21,27
800 m слободен стил Мирјана Бошевска 22 25 8:57,52
200 m делфин Наташа Мешковска 23 28 2:17,90
800 m мешано Мирјана Бошевска 22 30 4:55,57

Машка конкуренција

Дисциплина Пливач Место Број на
учесници
Резултат Детали
100 m делфин Кире Филиповски 42 49 56,13
200 m делфин Александар Маленко 23 40 2:17,90
400 m мешано Александар Маленко 24 26 4:34,06

  СтрелаштвоУреди

Во стрелаштво, македонија настапи сано со еден натпреварувач во воздушна пушка.

Машка конкуренција

Дисцилпина Стрелач Место Број на
учесници
Квалификации Финале
Резултат Место Резултат Место
воздушна пушка од 10 m Сашо Несторов 51 51 558 51 не се квалификуваше

  Кајак и кануУреди

Македонија во кајак и кану на диви води учествуваше со 3 натпреварувачи, меѓу кои една жена во дисциплината К-1 слалом и двајца мажи, од кои Лазар Поповски во К-1 слалом и Ненад Трпковски во дисациплината Ц-1 слалом.

Женска конкуренција

Дисциплина Име Место Број на
учесници
1 круг 2 круг Резултат
Време Бодови Вкупно Време Бодови Вкупно Вкупно
К-1 слалом Ана Угриновска 29 30 261.93 85 346.93 218.17 265 483.17 346.93

Машка конкуренција

Дисциплина Име Место Број на
учесници
1 круг 2 круг Резултат
Време Бодови Вкупно Време Бодови Вкупно Вкупно
К-1 слалом Лазар Поповски 29 44 159.53 0 159.53 158.30 0 158.30 317.83
Ц-1 слалом Ненад Трпковски 30 30 191.19 125 316.19 нема - Не заврши 316.19

  БорењеУреди

  • Слободен стил

Машка конкуренција

Дисциплина Борач Место Број
учесника
Детали
до 48 kg Владо Соколов 11 19
до 57 kg Шабан Трстена 5 21
до 74 kg Валери Верхусин 10 22

Резултати по категорииУреди

Категорија Коло 1. борач Резултат 2. борач
до 48 kg 1. коло Витали Раинен   Молдавија 10:0 Владо Соколов   Македонија
2. коло репасаж Хосе Рестрепо   Колумбија 4:15 Владо Соколов   Македонија
3. коло репасаж Владо Соколов   Македонија 3:7 Георге Кординеану   Романија
до 57 kg 1. коло Алехандро Пуерто   Куба 3:4 Шабан Трстена   Македонија
осминафинале Шабан Трстена   Македонија слободен стил
четвртфинале Шабан Трстена   Македонија 7:3 Александар Гузов   Белорусија
полуфинале Шабан Трстена   Македонија 1:4 Гуиви Сисаури   Канада
6. коло репасаж Шабан Трстена   Македонија 2:3 Харун Доган   Турција
меч за 5/6 место Шабан Трстена   Македонија 4:3 Мохамед Талеи   Иран
до 74 kg 1. коло Рејнолд Озолин   Австралија 7:15 Валери Верхусин   Македонија
осминафинале Борис Будајев   Узбекистан ТО Валери Верхусин   Македонија
четвртфинале Пламен Паскалев   Бугарија 12:0 Валери Верхусин   Македонија
4. коло репесажа Валери Верхусин   Македонија 0:7 Такија Ота   Јапонија

ПоврзаноУреди