Луј XV
Крал на Франција и Навара
Портрет на Луј XV од Луј Мишел ван Ло
На престол1 септември 1715 - 10 мај 1774
Крунисување25 октомври 1722, Ремс
ПретходникЛуј XIV
НаследникЛуј XVI
Почивалиште
ДецаЛујза Елизабета Француска
Ан Анриет Фрацуска
Луј Фердинанд, дофин на Франција
Марија Аделаида Француска
Викторија Француска
Софија Француска
Лујза Марија Француска
ДинастијаБурбони
ТаткоЛуј Бургундски
МајкаМарија Аделаида Савојска

Луј XV (роден на 15 февруари 1710 во дворецот Версај - починал на 10 мај 1774 во дворецот Версај) бил крал на Франција од Бурбонската династија и крал на Навара. Тој бил внук на кралот Луј XIV. На почетокот од своето владеење бил омилен владетел, па така го добил прекарот „миленик“. Неговите реформи и војувања не биле успешни, додека тој живеел расипнички живот со љубовници. Со тоа ја изгубил популарноста и умрел непопуларен. Неговото владеење се одликува со апсолутизам и засилени феудални односи, при што земјоделството станувало помалку значајно.


Претходник
Луј XIV
Крал на Франција
1715-1774
Наследник
Луј XVI