Лиметна боја

Лиметна боја (лиметна зелена) — боја на три четвртини помеѓу жолтата и зелената (поблиска до жолтата), наречена по бојата на овошјето лимета. Бојата е на половина помеѓу мрежната боја шартрез и жолтата на бојното тркало.[2]

Лиметна
Limes.jpg
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#BFFF00
sRGB1    (r, g, b)(191, 255, 0)
CMYK2   (c, m, y, k)(25, 0, 100, 0)
HSV       (h, s, v)(75°, 100%, 100[1]%)
ИзворMaerz & Paul[2]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Лиметна (традиционална лиметна зелена)Уреди

Лиметна (#BFFF00) е чиста спектрална боја приближно 564 нанометри на видливиот спектар, кога ќе се нацрта на хроматичниот дијаграм CIE.

ВаријантиУреди

Електрична лиметнаУреди

Електрична лиметна
      Бојни координати
Хекс. тројка#CCFF00
sRGB1    (r, g, b)(204, 255, 0)
HSV       (h, s, v)(72°, 100%, 100%)
ИзворCrayola
1: Нормализирано на [0–255]

Бојата „електрична лимета“ е за прв пат воведена во во 1991 г. од производителот на масни боици Crayola.

Оваа нијанса на лимета е популарна во психоделичната уметност.

Француска лиметнаУреди

Лиметна (Pourpre.com)
      Бојни координати
Хекс. тројка#9EFD38
sRGB1    (r, g, b)(158, 253, 56)
CMYK2   (c, m, y, k)(38, 0, 78, 1)
HSV       (h, s, v)(89°, 78%, 99[3]%)
ИзворPourpre.com
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Бојата „француска лиметна“ е нијанса на лиметата просто наречена „лиметна“ (lime) на Pourpre.com, многу застапен и популарен список на бои во Франција.

Мрежна боја „лиметна“ (X11-зелена)Уреди

Лиметна (HTML/CSS); Зелена (X11)
      Бојни координати
Хекс. тројка#00FF00
sRGB1    (r, g, b)(0, 255, 0)
ИзворHTML/CSS[4]
1: Нормализирано на [0–255]

Мрежнат абоја наречена „лиметна“ (lime) впрочем одговара на зелена на приказите во RGB: има различен HTML-код (#00FF00). Десно е приложен пример.


Мрежна боја лиметна зеленаУреди

Лиметна зелена
      Бојни координати
Хекс. тројка#32CD32
sRGB1    (r, g, b)(50, 205, 50)
ИзворX11[4]
1: Нормализирано на [0–255]

Десно е прикажана мрежната боја „лиметна зелена“ (lime green).


ЗанимливостиУреди

  • Во супкултурата на геј-лицата, носењето на шамивче со лиметна боја означува дека носачот има фетиш кон ситофилија.[5]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Алатка за претворање на бои наместена на хексадецималниот код на бојата #BFFF00 (лимета):“. Web.forret.com. конс. 8 јуни 2010.  {{}}
  2. 2,0 2,1 Maerz and Paul A Dictionary of Color New York:1930 McGraw-Hill; The index refers to Plate 20 Color Sample J1 as Lime Green; this color is shown on Plate 20 as being halfway between yellow-green (the old name for the color that is now called chartreuse green) and yellow on the color wheel.
  3. Алатка за претворање на бои наместена на хексадецималниот код на бојата #9EFD38 (француска лиметна) - web.forret (англиски)
  4. 4,0 4,1 „Боен модул TR CSS3 на W3C, бојни клучни зборови за HTML4“. W3.org. конс. 8 јуни 2010.  (англиски)
  5. Симболика на шамивчињата - Gay City USA (англиски)