Речна делта

релјефна образба на устието на една река
(Пренасочено од Делта)

Делта е рамница пред утоката на реките во морињата или езерата, настаната со таложење на речен материјал низ кој реката се влева преку многу таканаречени ракавци. Делтите се во облик на триаголник. Карактеристични се делтите на Нил, Волга и Дунав.

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • Kuenzer C. and Renaud, F. 2012: Climate Change and Environmental Change in River Deltas Globally. In (eds.): Renaud, F. and C. Kuenzer 2012: The Mekong Delta System - Interdisciplinary Analyses of a River Delta, Springer, ISBN 978-94-007-3961-1, DOI 10.1007/978-94-007-3962-8, стр. 7–48

Надворешни врскиУреди