Евенкискиот или тунгуски јазик — најголемиот јазик на северната подгрупа на тунгуските јазици, во која се и евенски јазик и негидалски јазик. Јазикот се зборува од Евенките во Русија, Монголија и НР Кина од околу 29 000 луѓе. Солонскиот јазик е дијалект на евенкискиот јазик.

Евенкиски јазик
Эвэнки
Зборуван во: НР Кина Монголија Русија 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 тунгуски
  Евенкиски јазик 
Писмо: евенкиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=evn evn

Писмо уреди

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж
З з И и Й й К к Л л М м Н н Ӈ ӈ
О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х
Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь Э э
Ю ю Я я

Поврзано уреди