Кукуречанска парохија

парохија на МПЦ-ОА

Кукуречанска парохија позната и како шеснаесетта приградска парохија — македонска православна парохија, дел од Битолското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија на МПЦ - ОА. Парохијата ја сочинуваат Кукуречани, Братин Дол, Дихово, Магарево, Нижеполе, Раштани, Ротино и Трново. Парохиски свештеник е протоереј Борис Тошевски (сост. 2016).

Цркви

уреди

Ова е список на црквите во парохијата.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Никола“
(парохиска црква)
Кукуречани 1872
Црква „Вознесение Христово“ Братин Дол 1925/26
Црква „Св. Димитриј“ Дихово  
Црква „Св. Недела“ Дихово
Црква „Св. Атанасиј“ Дихово
Црква „Св. Димитриј“ Магарево 1834
Црква „Св. Ѓорѓи“ Магарево 1871
Црква „Св. Атанасиј“ Нижеполе 19 век
Црква „Св. Петка“ Нижеполе 19 век
Црква „Св. Никола“ Раштани 1877
Црква „Св. Илија“ Ротино
Црква „Св. Никола Горни“ Ротино
Црква „Св. Никола Долни“ Ротино 1870
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Трново 1837  

Наводи

уреди
  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.