Кси-барионите или каскадни честички се фамилија на субатомски хадронски честички коишто го имаат симболот Ξ и можно е да имаат електричен полнеж (Q) од +2 e, +1 e, 0 или −1 e, каде e е елементарениот полнеж. Како и сите вообичаени бариони тие содржат три кваркови. Кси-барионите содржат еден горен или долен кварк плус два помасивни кваркови: чуден, волшебен или длабински. Тие се историски наречени каскадни честички поради нивната нестабилна состојба; брзо се распаѓаат во полесни честички преку синџир на распаѓања.[1] Првото откривање на електризиран Кси-барион било во експериментите со космички зраци од Mанчестерската група во 1952 година.[2] Првото откритие на неутралната кси-честица било во лабораторијата Беркли во 1959 година.[3] Исто така била набљудувана како распаден продукт од распадот на омега-барионот (
Ω
) набљудуван во Брукхејвенската национална лабораторија во 1964 година.[1]

Историја уреди

Честичката
Ξ
b
е позната како каскадна B-честица и содржи кваркови од сите три семејства. Била откриена од D0 и CDF експериментите во Фермилаб. Откритието било објавено на 12 јуни 2007 година. Била првата позната честица направена од кваркови од сите три кваркови генерациидолен, чуден и длабински кварк. Соработките D0 и CDF ги пријавиле постојаните маси на новата состојба. Според Честичната податочна група просечната маса е 5,7924 ± 0,0030 GeV/c2.

Освен ако е посочено, негорната/долната кваркова содржина на кси-барионите е чудна (т.e. има еден горен или долен кварк и два чудни кваркови). Меѓутоа
Ξ0
b
содржи еден горен, еден чуден, и еден долен кварк, додека
Ξ0
bb
содржи еден горен и два долни кваркови.

Во 2012 г., експериментот CMS во Големиот хадронски судирач детектирал
Ξ∗0
b
барион (пријавена маса 5.945 ± 2,8 MeV/c2).[4][5] Соработката LHCb во ЦЕРН откриле два нови Кси-бариони во 2014 година:
Ξ′
b
и
Ξ∗−
b
[6].

Во 2017 г., истражувачите на LHCb пријавиле уште еден Кси-барион: двојно волшебниот
Ξ++
cc
барион, составен од два тешки волшебни кваркови и еден горен кварк. Масата на
Ξ++
cc
е околу 3.8 пати поголема од масата на еден протон.[7][8]

Список на кси-бариони уреди

Кси-бариони[9][10][11][12]
Честичка Симбол Кваркна содржина Маса
MeV/c2
Изоспин
I
Спинска (парност)
JP
Q S C B Среден полуживот
s
Се распаѓа на
Кси [13]
Ξ0

u

s

s
1.314,86 ± 0,20 12 12+* 0 −2 0 0 (2,90 ± 0,09)⋅10-10
Λ0
+
π0
Кси [14]
Ξ

d

s

s
1.321,71 ± 0,07 12 12+* −1 −2 0 0 (1,639 ± 0,015)⋅10-10
Λ0
+
π
Кси резонанса [15]
Ξ0
(1530)

u

s

s
1.531,80 ± 0,32 12 32+ 0 −2 0 0
Ξ
+
π
Кси резонанса [15]
Ξ
(1530)

d

s

s
1.535,0 ± 0,6 12 32+ −1 −2 0 0
Ξ
+
π
волшебен кси [16]
Ξ+
c

u

s

c
2.467,9 ± 0,4 12 12* +* +1 −1 +1 0 (4,42 ± 0,26)⋅10-13 Погледајте
Ξ+
c
распаден мод
волшебен кси [16]
Ξ0
c

d

s

c
2.471,0 ± 0,4 12 12* +* 0 −1 +1 0 (1,12+0,13
−0,10
)⋅10-13
Погледајте
Ξ0
c
распаден мод
волшебна кси резонанса [16]
Ξ′+
c

u

s

c
2.575,7 ± 3,1 12 12+[б 1] +1 −1 +1 0
Ξ+
c
+
γ
(забележана)
волшебна кси резонанса [16]
Ξ′0
c

d

s

c
2.578,0 ± 2,9 12 12+[б 1] 0 −1 +1 0 1,1⋅10-13
Ξ0
c
+
γ
(забележена)
двојно волшебен кси[17]
Ξ++
cc

u

c

c
3621.40 ± 0.72 ± 0.27 ± 0.14 12* 12* +* +2 0 +2 0 0.256+0.024
−0.022
 
±0.014×10−12 [18]

Λ+
c
+
K
+
π+
+
π+
двојно волшебен кси[б 2] [19]
Ξ+
cc

d

c

c
3.518,9 ± 0,9[б 2] 12* 12* +* +1 0 +2 0 <3,3⋅10-14[б 2]
Λ+
c
+
K
+
π+
[e] or

p+
+
D+
+
K
[e]
длабински кси [20]
Ξ0
b

u

s

b
5.792 ± 3 12* 12* +* 0 −1 0 −1 (1,42+0,28
−0,24
)⋅10-12
[б 3]
Погледајте
Ξ
b
распаден мод
длабински кси или
каскада B[9][12][20][21]

Ξ
b

d

s

b
5.792,9 ± 3,0 12* 12* +* −1 −1 0 −1 1,42⋅10-12 Погледајте
Ξ
b
распаден мод

(
Ξ
+
J/ψ
е исто така забележан)

Ξ′
b
[22]

d

s

b
5935.02 ± 0.02 ± 0.01± 0.50 1/2+ −1 −1 0 −1

Ξ∗−
b
[22]

d

s

b
5955.33 ± 0.12 ± 0.06 ± 0.50 3/2+ −1 −1 0 −1

Ξ
b
(6227)[23]

d

s

b
6226.9 ± 2.0 ± 0.3 ± 0.2 −1 −1 0 −1
Λ
b
+
K


Ξ0
b
+
π
двојно длабински кси[б 1]
Ξ0
bb

u

b

b
12* 12* +* 0 0 0 −2
двојно длабински кси[б 1]
Ξ
bb

d

b

b
12* 12* +* −1 0 0 −2
волшебно длабински кси[б 1]
Ξ+
cb

u

c

b
12* 12* + +1 0 +1 −1
волшебно длабински кси [б 1]
Ξ0
cb

d

c

b
12* 12* +* 0 0 +1 −1
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Particle (or quantity, i.e. spin) has neither been observed nor indicated
 2. 2,0 2,1 2,2 Some controversy exists about this data. See references
 3. This is actually a measurement of the average lifetime of b-baryons that decay to a jet containing a same-sign
  Ξ
  ±

  ± pair. Presumably the mix is mainly
  Ξ
  b
  , with some
  Λ
  b
  .

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 R. Nave. „The Xi Baryon“. HyperPhysics. Посетено на 4 April 2013.
 2. R. Armenteros; и др. (1952). „The properties of charged V-particles“. Philosophical Magazine. 43 (341): 597. doi:10.1080/14786440608520216.
 3. L. W. Alvarez; и др. (1959). „Neutral Cascade Hyperon Event“ (Submitted manuscript). Physical Review Letters. 2 (5): 215. Bibcode:1959PhRvL...2..215A. doi:10.1103/PhysRevLett.2.215.
 4. C. Simpson (28 April 2013). „New Particle Discovered with 'Higgs Boson' Machine“. The Atlantic Wire. Архивирано од изворникот на 2013-04-07. Посетено на 2013-04-04.
 5. S. Chatrchyan; и др. (CMS Collaboration) (2012). „Observation of an excite excited Ξb baryon“. Physical Review Letters. 108 (25): 252002. arXiv:1204.5955. Bibcode:2012PhRvL.108y2002C. doi:10.1103/PhysRevLett.108.252002. PMID 23004588.
 6. „LHCb experiment observes two new baryon particles never seen before“. 19 Nov 2014.
 7. CERN (6 јули 2017). "The LHCb experiment is charmed to announce observation of a new particle with two heavy quarks". Соопштение за печат.  посет. 6 јули 2017 г Архивирано на 13 октомври 2018 г.
 8. Chang, Kenneth (2017-07-06). „CERN Physicists Find a Particle With a Double Dose of Charm“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331. Посетено на 2017-07-08.
 9. 9,0 9,1 V. Abazov et al. (D0 Collaboration) (2007). „Direct observation of the strange b baryon
  Ξ
  b
  “. Physical Review Letters. 99 (5): 52001. arXiv:0706.1690. Bibcode:2007PhRvL..99e2001A. doi:10.1103/PhysRevLett.99.052001. hdl:10211.3/194385. PMID 17930744.
 10. Fermilab (13 јуни 2007). "Fermilab physicists discover "triple-scoop" baryon". Соопштение за печат.  посет. 14 јуни 2007 г
 11. Fermilab (25 јуни 2007). "Back-to-Back b Baryons in Batavia". Соопштение за печат.  посет. 25 јуни 2007 г
 12. 12,0 12,1 T. Aaltonen et al. (CDF Collaboration) (2007). „Observation and mass measurement of the baryon Xi(b)-“. Physical Review Letters. 99 (5): 52002. arXiv:0707.0589. Bibcode:2007PhRvL..99e2002A. doi:10.1103/PhysRevLett.99.052002. hdl:10261/8530. PMID 17930745.
 13. W.-M. Yao et al. (Particle Data Group) (2006). „Particle listings – Xi0 (PDF). Journal of Physics G. 33 (1): 1–1232. arXiv:astro-ph/0601168. Bibcode:2006JPhG...33....1Y. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001.
 14. W.-M. Yao et al. (Particle Data Group) (2006). „Particle listings – Xi (PDF). Journal of Physics G. 33 (1): 1–1232. arXiv:astro-ph/0601168. Bibcode:2006JPhG...33....1Y. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001.
 15. 15,0 15,1 W.-M. Yao et al. (Particle Data Group) (2006). „Particle Listings – Xi(1530)“ (PDF). Journal of Physics G. 33 (1): 1–1232. arXiv:astro-ph/0601168. Bibcode:2006JPhG...33....1Y. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001.
 16. 16,0 16,1 16,2 16,3 W.-M. Yao et al. (Particle Data Group) (2006). „Particle listings – Charmed baryons“ (PDF). Journal of Physics G. 33 (1): 1–1232. arXiv:astro-ph/0601168. Bibcode:2006JPhG...33....1Y. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001.
 17. „The LHCb experiment is charmed to announce observation of a new particle with two heavy quarks“. 6 Jul 2017. Архивирано од изворникот на 2018-10-13.
 18. https://home.cern/about/updates/2018/05/long-live-doubly-charmed-particle
 19. W.-M. Yao et al. (Particle Data Group) (2006). „Particle listings – Ξ+
  cc
  (PDF). Journal of Physics G. 33 (1): 1. arXiv:astro-ph/0601168. Bibcode:2006JPhG...33....1Y. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001.
 20. 20,0 20,1 W.-M. Yao et al. (Particle Data Group) (2006). „Particle listings – Xib (PDF). Journal of Physics G. 33 (1): 1–1232. arXiv:astro-ph/0601168. Bibcode:2006JPhG...33....1Y. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001.
 21. T. Aaltonen et al. (CDF Collaboration) (2007). „Observation and mass measurement of the baryon
  Ξ
  b
  “. Physical Review Letters. 99 (5): 052002. arXiv:0707.0589. Bibcode:2007PhRvL..99e2002A. doi:10.1103/PhysRevLett.99.052002. hdl:10261/8530. PMID 17930745.
 22. 22,0 22,1 Aaij, R; и др. (LHCb Collaboration) (18 Nov 2014). „Observation of two new Ξ
  b
  baryon resonances“. Physical Review Letters. 114 (6): 062004. arXiv:1411.4849. Bibcode:2015PhRvL.114f2004A. doi:10.1103/PhysRevLett.114.062004. PMID 25723210.
 23. Aaij, R.; и др. (CMS Collaboration) (2018). „Observation of a new Ξ
  b
  resonance“. Physical Review Letters. 121 (72002): 072002. arXiv:1805.09418. doi:10.1103/PhysRevLett.121.072002. PMID 30169090.

Надворешни врски уреди