Ламбда-барионите се фамилија на субатомски адронски честички кои содржат еден кварк, еден кварк од еден квад и еден третиот кварк од повисока генерација на вкус, во комбинација каде што функцијата на квантниот бран се менува со знакот на било кој два кваркови што се заменуваат (на тој начин различен од Сигма барион ). Тие се, според тоа, барионите со вкупен изоспин од 0 и имаат или неутрален електричен полнеж или елементарен полнеж +1.

Ламбонските бариони обично се претставени со симболи
Λ0
,
Λ+
c
,
Λ0
b
, и
Λ+
t
. Во оваа ознака, карактерот за натпис покажува дали честичката е електрично неутрална (0) или носи позитивен полнеж (+). Индексниот лик, или неговото отсуство, укажува на тоа дали третиот кварк е чуден кварк (
Λ0
)
(без индекс), шарм кварк (
Λ+
c
)
, долен кварк (
Λ0
b
)
или врвен кварк (
Λ+
t
)
. Физичарите не очекуваат да забележат ламбда-барион со врвен кварк бидејќи Стандардниот модел на физиката на честички предвидува дека средниот животен век на врвните кваркови е приближно 5 секунди;[1] што е за 120 од средната временска рамка за силна интеракција, што покажува дека на врвот кварк би се распаѓа пред ламбда-барион може да се создаде хадрон.

Наводи уреди

  1. Quadt, A. (2006). „Top quark physics at hadron colliders“. European Physical Journal C. 48 (3): 835–1000. Bibcode:2006EPJC...48..835Q. doi:10.1140/epjc/s2006-02631-6.

Литература уреди