Д Мезоните се најлесните честички кои содржат волшебни кваркови . Тие често се изучуваат за да се стекнат знаења за слабото заемодејство .[1] Чудните D мезони (D s ) до 1986 година се нарекувале "F мезони" .

D Мезон
СоставD+:
c

d

D-:
d

c

D0:
c

u

AntiD0:
u

c

Strange D+:
c

s

Strange D-:
s

c

Статистикабозон
Заемодејствасилно, слабо, електромагнетно, гравитационо
СимболD+, D-, D0, AntiD0, Strange D+, Strange D-
МасаD+-: 1.869,62 ± 0,20 MeV/c2
D0/AntiD0: 1.864,84 ± 0,17 MeV/c2
D+-: 1.968,47 ± 0,33 MeV/c2
Ел. полнежD+-,Strange D+-: ±1 e
D0, AntiD0: 0 e

ПрегледУреди

D Мезоните биле истражувани во 1976 година од истражувачот Mark I во Стенфордскиот линеарен акцелераторски центар .[2]

Бидејќи D мезоните се најлесните мезони кои содржат само еден волшебен кварк (или антикварк), тие мора да го сменат волшебниот (анти) кварк во (анти) кварк од друг тип за да дојде до распаѓање. Таквите транзиции вклучуваат промена на внатрешниот волшебен квантен број и може да се одвива само преку слабо заемодејство . Во D мезоните, волшебниот кварк претежно се менува во чуден кварк преку размена на W бозони , па затоа мезонот D претпочитано се распаѓа на каон и пион .[1]

Список на D мезониУреди

[a] ^ PDG ја известува резонантната ширина (Г). Тука конверзија τ   =   ħΓ е даден наместо.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 „D Meson“. hyperphysics.phy-astr.gsu.edu. Архивирано од [http: //hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Particles/dmeson.html изворникот] Проверете ја вредноста |url= (help) на 2019-02-26. Посетено на 2019-03-10.
  2. http://www.kudryavtsev.staff.shef.ac.uk/phy466/charmed-mesons_files/charmed-mesons.ppt[мртва врска]